Steki w syropie klonowym z salsą z mango

    Steki w syropie klonowym z salsą z mango

    Zapisz do ulubionych
    18min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przyrządzana błyskawicznie salsa imbirowa z mango doskonale smakuje ze stekami wieprzowymi w słodko-kwaśnej glazurze z syropu klonowego i limonki. Podawać z rukwią wodną i podgrzanymi podpłomykami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 dojrzałe mango
    • 2 pomidory, drobno posiekane
    • 1 cebula dymka, drobno posiekana
    • 1 łyżka świeżego imbiru, startego
    • sok z 1 limonki
    • 2 łyżki syropu klonowego
    • 4 steki wieprzowe (po 200 g każdy)
    • pęczek rukwi wodnej, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Przekroić mango na pół, usunąć pestkę i obrać. Drobno posiekać miąższ. Wymieszać z pomidorami i dymką.
    2. Dodać do posiekanych składników imbir i połowę soku z limonki. Starannie wymieszać.
    3. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Wymieszać pozostały sok z limonki z syropem klonowym i posmarować steki.
    4. Ułożyć steki na ruszcie opiekacza i piec przez 3–4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Ułożyć na warstwie rukwi i podawać z salsą.

    …przygotuj wcześlniej

    • Składniki salsy można utrzeć w mikserze kilka sekund, uważając, żeby zbytnio ich nie rozdrobnić. * • Salsę można przyrządzić dzień wcześniej i przechowywać pod przykryciem w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis