Szybkie spaghetti bolognese

    Szybkie spaghetti bolognese

    1polubienie
    28min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta błyskawiczna wersja dobrze znanego i lubianego sosu do makaronu jest wyjątkowo smaczna i przyrządza się ją bardzo szybko. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 marchewka, drobno posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 450 ml passaty pomidorowej
    • duża szczypta suszonego oregano
    • 400 g spaghetti
    • starty parmezan, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 28min. 

    1. Wlać oliwę na dużą głęboką patelnię. Rozgrzać. Dodać mięso i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty, aż się przyrumieni. Cały czas mieszać i rozdrabniać łopatką.
    2. Wrzucić na patelnię cebulę, marchewkę, seler naciowy i czosnek. Smażyć mieszając na średnim ogniu przez minutę, a następnie dodać pokrojone pomidory i passatę. Wymieszać, dodać oregano. Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 15 minut na średnim ogniu, żeby sos lekko bulgotał, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
    3. W czasie gdy sos się dusi, wrzucić makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i gotować przez 10 minut, aż będzie al dente. Odcedzić i przełożyć do podgrzanej miski.
    4. Skosztować sos, w razie potrzeby dodać soli oraz pieprzu, i polać nim makaron. Delikatnie wymieszać i podawać natychmiast ze startym parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    …zachowaj

    Niezużyty sos należy szybko ostudzić i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Można go też zamrozić (nie przechowywać w zamrażalniku dłużej niż miesiąc). Przed użyciem rozmrozić, rozgrzać i gotować na maleńkim ogniu 10 minut.

    Macaroni bolognese

    Przyrządzić podwójną ilość sosu bolońskiego i zachować jedną porcję, żeby później zrobić z niej pasticcio (makaron zapiekany z sosem). Ugotować 400 g suszonego makaronu rurki (długie) lub 500 g świeżego zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać i wymieszać z sosem bolońskim, 2 łyżkami tartego parmezanu oraz 100 g ricotty. Nałożyć do nasmarowanej brytfanny i posypać 50 g mozzarelli pokrojonej w kostkę oraz 2 łyżkami tartego parmezanu. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200°C, aż sos zacznie bulgotać, a ser się przyrumieni.

    Sos do makaronu z wieprzowiny i kiełbasy chorizo

    Zastąpić mieloną wołowinę chudą mieloną wieprzowiną (lub cielęciną). Pokroić 50 g kiełbasy chorizo w grube plasterki, a te na ćwiartki. W czasie gdy sos się dusi, podsmażyć kawałki chorizo 2 minuty na małej suchej patelni i ułożyć na makaronie wymieszanym z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    - - 11 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis