Szybki tort wiśniowy z kruszonki

    Szybki tort wiśniowy z kruszonki

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis może nas poratować, gdy niespodzianie wpadną goście na kawę. Tort wiśniowy z kruszonki wymaga niewiele pracy i smakuje wszystkim.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 200 g masła
    • 200 g cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 500 g mąki
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • 1 torebka (16 g) proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka mielonej wanilii
    • masło do nasmarowania formy
    • Na wierzch ciasta
    • 500 g wiśni (świeżych lub ze słoika)
    • 100 g płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wymieszać w misce składniki ciasta mikserem z końcówkami do wyrabiania, żeby wyglądało jak surowa kruszonka. Natłuścić formę. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    2. Rozłożyć jedną trzecią ciasta na dnie formy, z połowy reszty uformować brzeg przy ściance.
    3. Umyć i wydrylować świeże wiśnie. Wiśnie ze słoika dobrze odsączyć.
    4. Rozłożyć wiśnie na cieście, przysypać resztą ciasta i płatkami migdałowymi. Piec przez 25 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Tort z kruszonki smakuje wyśmienicie z konfiturą śliwkową lub borówkami z kompotu zamiast wiśni. Można też użyć przetworów z moreli, brzoskwiń czy jabłek z kompotu. Ciasto zyska szczególny smak, gdy 100 g mąki zastąpimy 100 g mielonych orzechów laskowych i dodamy jeszcze szczyptę cynamonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis