Szybka zupa rybna

    Szybka zupa rybna

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ryba i drobne młode ziemniaki gotują się bardzo szybko i doskonale razem smakują. Ta pożywna zupa ma wspaniały pikantny smak. Podawać z paluszkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 150 g porów, pokrojonych w krążki
    • 70 g pancetty lub okrojonego ze skórki bekonu, pokrojonego w kostkę
    • 400 ml wywaru rybnego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • ¼ łyżeczki chili w proszku
    • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
    • 200 g młodych ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki
    • 200 g filetu z żabnicy, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa (usunąć czarne błony)
    • 175 g filetu z wędzonego łupacza bez skóry, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić pory i pancettę lub bekon. Smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty, często mieszając.
    2. Wlać wywar rybny, dodać pomidory, chili i nasiona kopru włoskiego. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić ziemniaki, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 5 minut.
    3. Dodać kawałki żabnicy i wędzonego łupacza. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 6–8 minut, aż ryby będą się łatwo dzieliły, a ziemniaki zrobią się miękkie. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis