Szybka pizza na spodzie z bułki

    Szybka pizza na spodzie z bułki

    12polubień
    15min.


    Zrobione przez 11 osób

    Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a mimo to danie smakuje znakomicie - niemal tak samo jak prawdziwa pizza. Słodycz przecieru pomidorowego passata i żółtej papryki cudownie kontrastuje z aromatem bułki z pełnej mąki, czyniąc z tej potrawy bardzo apetyczną przystawkę.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 pizze

    • 1 duża cukinia, pokrojona w cienki plasterki
    • 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 duże, przekrojone na pół okrągłe bułki z pełnej mąki
    • 120 ml przecieru passata z cebulą i czosnkiem
    • garść świeżych liści oregano
    • 200 g sera mozarella w plastrach
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Podgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Wyłożyć blachę folią aluminiową. Umieścić na niej plastry cukinii i paski papryki, skropić oliwą i razem wstrząsnąć. Opiekać około 5 minut, dopóki nie zaczną mięknąć.
    2. Na wierzchu warzyw położyć dolne połówki bułek, spodami w górę i lekko je opiec. Zdjąć bułki. Obrócić warzywa na drugą stronę i opiekać nadal, a następnie położyć na nich górne połowy bułek.
    3. Posmarować nie opiekane strony bułek passatą i pozostawić, żeby sos wsiąkł. Położyć na każdej najpierw kilka listków oregano, potem opieczone warzywa. Doprawić do smaku. Na warzywach rozłożyć plastry mozzarelli.
    4. Włożyć pizze do gorącego opiekacza. Pozostawić w nim 3-5 minut, dopóki ser nie stopi się i nie zacznie lekko brązowieć. Podawać pizze gorące.

    Inne propozycje

    • Zamiast cukinii możemy użyć 6 patisonów, a zamiast żółtej papryki - zielonej. * • Opieczone połówki bułek możemy posypać innymi świeżymi ziołami, np. majerankiem lub bazylią. * • Żeby przyrządzić pizze pieczarkowe, zastąpmy cukinię i paprykę 300 g pokrojonych w plasterki pieczarek o zamkniętych kapeluszach.

    Zalety

    • Papryka zawiera bardzo dużo witaminy C, a papryka czerwona dodatkowo witaminę A, ponieważ w 100 g zawiera aż 685 mg beta-karotenu. * • Ser jest bogatym źródłem białka i wapnia, a także wielu witamin z grupy B. Mozarella zawiera mniej tłuszczu niż wiele innych serów, bo tylko 21 g w 100 g, co odpowiada 289 kcal. Dla porównania 100 g sera cheddar zawiera 34 g tłuszczu, czyli 412 kcal.

    1 pizza zawiera:

    ✓✓✓ B12, C * ✓✓ A, B1, B2, E, kwas foliowy, niacyna, wapƒ, miedź * ✓ B6, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    marysqq
    autor:
    0

    Bardzo dobrze dobrane smaki, ale jak ktos lubi cukinie i papryke oczywiscie ☺ Dla mnie bomba - 02 wrz 2016

    autor:
    0

    Dobra inspiracja do zrobienia podobnej potrawy poprostu z innymi dodatkami - 21 paź 2014

    autor:
    0

    przepis fajny ale trzy gwiazdki tylko dlatego że jak ktoś nie lubi papryki,cukini, to co ma zrobić? - 23 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis