Szaszłyki z żabnicy i małży

    Szaszłyki z żabnicy i małży

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Do przygotowania tych soczystych szaszłyków potrzebujemy marynowanego fileta z żabnicy pokrojonego w kostkę oraz świeżych małży. Nadziejemy je wraz z różnokolorowymi warzywami na drewniane szpikulce i będziemy delikatnie grillować. To wyjątkowo smaczna gorąca przekąska na przyjęcia.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • sok i drobno otarta skórka z 1 cytryny
    • sok z 1 limonki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka świeżego oregano lub majeranku, posiekanego
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
    • 200 g filetu z żabnicy, pokrojonego na 16 małych kostek
    • 16 świeżych małży, wyjętych z muszli (ok. 125 g)
    • 1 mała żółta papryka, pokrojona na 16 kawałków
    • 1 cukinia, pokrojona na 16 cienkich plasterków
    • 16 pomidorków koktajlowych cherry
    • sól i pieprz
    • cząstki limonki lub cytryny, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Energicznie wymieszać w płytkim, niemetalowym naczyniu: sok i skórkę z cytryny, sok z limonki, oliwę, miód, czosnek, posiekane oregano lub majeranek, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dodać kawałki żabnicy oraz małże i wymieszać, aby produkty pokryły się równomiernie marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Włożyć do ciepłej wody 16 drewnianych szpikulców i zostawić na 10 minut, aby nasiąkały, a następnie osuszyć. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    3. Nadziać na każdy szpikulec kostkę żabnicy, małża, kawałek żółtej papryki, plasterek cukinii i pomidorek koktajlowy. Nie wylewać marynaty. Końcówki szpikulców powinny pozostać puste – żeby szaszłyki można było wygodnie trzymać.
    4. Ułożyć szaszłyki na kratce do grillowania i opiekać 8–10 minut, aż żabnica się upiecze i warzywa będą odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu przewracać i często smarować marynatą. Podawać gorące, udekorowane cząstkami limonki lub cytryny.

    1 szaszłyk zawiera

    ✓✓B12 ✓ C, E

    Inne propozycje

    • Szaszłyki z przegrzebków i krewetek. Zamiast żabnicy i małży użyć 16 przegrzebków oraz 16 surowych, obranych krewetek. * • Szaszłyki z tuńczyka lub miecznika. Pokroić 300 g filetu z miecznika lub tuńczyka na 16 małych kostek, włożyć do marynaty przygotowanej z: soku i drobno otartej skórki z limonki, małego, wyciśniętego ząbka czosnku, łyżki oliwy z oliwek extra virgin, łyżeczki przyprawy kajuńskiej oraz soli i pieprzu. Pokroić na 16 małych kawałków czerwoną paprykę oraz przekroić na ćwiartki 4 szalotki lub małe cebulki. Nadziać marynowaną rybę na szpikulce wraz z przygotowanymi warzywami i 16 bardzo małymi pieczarkami. Grillować tak jak w przepisie głównym.

    Zalety

    • Żabnica ma dużą brzydką głowę, a do spożycia nadaje się tylko jej ogon. Jędrne mięso przypomina w smaku homara. Ryba ta jest doskonałym źródłem fosforu, posiada także dużo potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. * • Małże dostarczają kilku minerałów, a w szczególności: żelaza, cynku, miedzi oraz jodu. Są także wyjątkowo dobrym źródłem witaminy B12 potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    ojej jakie oryginalne szaszłyki! chyba się skuszę polecam także szaszłyki w stylu greckim - 16 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis