Szaszłyki z szynki parmeńskiej i suszonych śliwek z sosem morelowym

    Szaszłyki z szynki parmeńskiej i suszonych śliwek z sosem morelowym

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Suszone śliwki owinięte szynką parmeńską pieczemy z cebulą i żółtą papryką. Najlepiej smakują z pikantnym sosem morelowym i ostrym pilawem. Świetnym dodatkiem jest zielona sałata.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8–12 plasterków szynki parmeńskiej (ok. 115 g)
    • 24 duże suszone śliwki
    • 4 małe cebule (ok. 340 g), każda pokrojona na 6 klinów
    • 2 żółte papryki, pokrojone na 24 duże kostki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • paseczki ze szczypioru cebulki dymki, do dekoracji
    • Sos morelowy
    • 400 g moreli w soku naturalnym, z puszki
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka sosu sojowego
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • Pilaw z bulguru
    • 225 g bulguru
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 selery naciowe, posiekane
    • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
    • 8 suszonych śliwek, grubo posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Przeciąć każdy plasterek szynki parmeńskiej na pół lub na 3 części, jeśli jest duży. Zawinąć śliwki. Nadziać na 8 szpadek do szaszłyków na przemian z cebulą i papryką.
    2. Przygotować sos. Wrzucić morele razem z sokiem, cebulkę dymkę i kmin rzymski do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Przelać do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Dodać sos sojowy oraz ocet i zamieszać. Odstawić.
    3. Zrobić pilaw. Zalać bulgur wrzącą wodą i zostawić na 15 minut, żeby się namoczył. Nagrzać olej na patelni i lekko smażyć cebulę, czosnek i seler 7–8 minut lub aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodać kmin rzymski i smażyć minutę. Odsączyć bulgur na sitku, wyciskając jak najwięcej płynu. Dodać na patelnię razem z posiekanymi suszonymi śliwkami. Zamieszać i podgrzać równomiernie. Ustawić w ciepłym miejscu.
    4. Nagrzać mocno grill lub opiekacz. Posmarować szaszłyki olejem i piec 3–4 minuty z każdej strony. Podgrzać sos morelowy. Podawać po 2 szaszłyki na osobę z pilawem z kaszy bulgur oraz sosem morelowym. Udekorować paseczkami ze szczypioru dymki.

    Inne propozycje

    • Zastąpić suszone śliwki suszonymi morelami i żółte papryki czerwonymi. Dodać do pilawu, razem z kaszką bulgur, 170 g gotowanego grochu oraz ½ łyżeczki zmielonego cynamonu razem ze zmielonym kminem rzymskim. Można ozdobić potrawę posiekaną świeżą miętą.

    Zalety

    • Kasza bulgur jest nie tylko dobrym źródłem błonnika. Zawiera, tak jak większość zbóż, witaminy z grupy B: 100 g zawiera trzy razy więcej witaminy B1 niż wynosi dzienne zapotrzebowanie, i połowę – na witaminę PP. * • Suszone śliwki dostarczają dużo błonnika i trochę żelaza. Witamina C zawarta w morelach pomoże organizmowi wchłonąć żelazo.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, C, miedź, potas, żelazo * ✓✓ B2, E, PP * ✓ kwas foliowy, wapń, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis