Szaszłyki z dipem cytrynowym

    Szaszłyki z dipem cytrynowym

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Małe klopsiki sporządzone z mielonej jagnięciny i ryżu, doprawione tymiankiem, cytryną i gałką muszkatołową, grilluje się na drewnianych szpikulcach, dzięki czemu łatwiej się nimi delektować. Podawany do klopsików klasyczny pikantny dip grecki z jajka i cytryny stanowi doskonałe uzupełnienie tej przekąski.

    Składniki
    ilość sztuk: 24 szaszłyki

    • 30 g długoziarnistego ryżu
    • 2 małe czerwone cebule
    • 400 g chudej jagnięciny, zmielonej
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
    • drobno otarta skórka z 1 cytryny
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona na 24 kwadratowe kawałki
    • oliwa z oliwek extra virgin, do smarowania
    • sól i pieprz
    • Dip jajeczno-cytrynowy
    • 1½ łyżeczki mąki ararutowej
    • sok z 2 małych cytryn
    • 100 ml bulionu jagnięcego lub drobiowego
    • 1 małe jajko
    • 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ryż wsypać do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut lub zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok.
    2. Namoczyć w ciepłej wodzie na 10 minut 24 długie drewniane wykałaczki, lekko je osuszyć. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    3. Każdą czerwoną cebulę pokroić na 12 cienkich cząstek, ale nie przekrawać do końca, (powinny pozostać złączone od strony korzeni).
    4. Wymieszać w misce mieloną jagnięcinę, drobno posiekaną cebulę, ugotowany ryż, czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową i otartą skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać rękami, uformować 24 małe kulki.
    5. Na każdą wykałaczkę nadziać klopsik, kawałek papryki i cząstkę cebuli. Ułożyć pojedynczą warstwą na kratce do grillowania (szaszłyki można przygotować z 3–4-godzinnym wyprzedzeniem i schować do lodówki przykryte folią spożywczą). Delikatnie posmarować oliwą i grillować 15–18 minut, od czasu do czasu przewracając, aż będą złocistobrązowe i dobrze upieczone.
    6. Przygotować dip. Wymieszać mąkę ararutową z około połową soku z cytryny, ciągle mieszając dolać resztę. doprowadzić do wrzenia bulion w małym garnku i wlać mąkę połączoną z sokiem z cytryny. Ponownie zagotować, ciągle mieszając, a następnie zdjąć z ognia.
    7. Wbić do miski jajko i delikatnie roztrzepać. Wlać powoli, cienkim równomiernym strumieniem gorący bulion, cały czas mieszając. Wlać wszystko z powrotem do garnka i ubijać na małym ogniu około 4 minuty, aż sos stanie się gładki i gęsty. Nie doprowadzać do zagotowania, żeby jajko nie ścięło się i nie zepsuło gładkiej konsystencji. Wsypać posiekany tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    8. Podawać szaszłyki z gorącym sosem cytrynowym.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 szaszłyk zawiera

    ✓ A, C

    Zalety

    • Mielona jagnięcina może zawierać dość dużo tłuszczu, jednak jego znaczna ilość wycieka podczas grillowania klopsików. * • Klopsiki przygotujemy z jagnięciny i ryżu, co oznacza, że użyjemy mniej mięsa niż do zwykłych klopsików. Dzięki dodatkowi ryżu potrawa została też wzbogacona o zdrowe węglowodany złożone.

    Inne propozycje

    • Zamiast czerwonej papryki można użyć zielonej lub żółtej bądź kopru włoskiego. * • Szybki i łatwy dip cytrynowo-miętowy, który nie wymaga gotowania. Do 200 g jogurtu greckiego dodać drobno otartą skórkę z cytryny oraz 2 łyżki świeżej posiekanej mięty. * • Szaszłyki z indyka i szałwii. Jagnięcinę zastąpić mielonym mięsem indyka, a zamiast ryżu wykorzystać 55 g świeżo startej białej, razowej lub pełnoziarnistej bułki. Doprawić łyżką świeżej posiekanej szałwii lekarskiej zamiast tymianku. Dip cytrynowy przygotować z bulionu z kurczaka lub indyka i dodać posiekanej szałwii lekarskiej zamiast tymianku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis