Szaszłyki z bekonem i pieczarkami

    Szaszłyki z bekonem i pieczarkami

    4polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Trzy typowe składniki amerykańskiego śniadania – bekon, pieczarki i pomidory – pieczemy na szpadkach do szaszłyków razem z młodymi ziemniakami i kawałkami kabaczka. Szaszłyki podajemy na grillowanym chlebie ciabatta z sałatką z owoców cytrusowych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1–2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • otarta skórka z połówki pomarańczy
    • 4 plastry chudego bekonu bez skórki
    • 12 małych pieczarek, razem około 125 g
    • 2 limonki, pokrojone na ćwiartki
    • 12 pomidorków koktajlowych cherry
    • 6 kabaczków, przeciętych na połowy albo 3 małe cukinie, pokrojone na ćwiartki
    • 20 małych młodych ziemniaków, około 500 g, ugotowanych
    • 12 kromek chleba ciabatta lub bagietki
    • Sałatka z owoców cytrusowych
    • 1 różowy grejpfrut
    • 1 pęczek rukwi wodnej
    • 1 cykoria, pokrojona w plastry
    • 4 duże suszone śliwki, pokrojone, lub suszone morele
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wlać oliwę do niewielkiej miseczki, dodać otartą skórkę pomarańczową. Odstawić na czas przygotowywania sałatki, aby oliwa nasiąkła aromatem skórki.
    2. Obrać grejpfruta, usunąć wszystkie błonki. Nad miską (aby nie stracić soku) zdjąć błony dzielące poszczególne kawałki, miąższ wrzucić do miski. Dodać rukiew, cykorię, suszone śliwki i miętę, starannie wymieszać. Odstawić.
    3. Plaster bekonu podzielić na trzy części. Każdą pieczarkę zawinąć w jeden kawałek.
    4. Nadziać ćwiartki limonek, pieczarki z bekonem, pomidorki cherry, kabaczki lub cukinie i ugotowane ziemniaki na szpadki, dzieląc składniki równo na porcje (2 szaszłyki na każdą porcję).
    5. Rozgrzać piekarnik do wysokiej temperatury. Szaszłyki posmarować oliwą ze skórką pomarańczową i piec 7–10 minut na ruszcie, raz obracając, aż bekon stanie się złotobrązowy i chrupki.
    6. Kawałki ciabatty lub bagietki opiec z jednej strony. Drugą stronę każdej kromki posmarować pozostałą oliwą ze skórką pomarańczową, a następnie także opiec na złoty kolor. Ułożyć na ciepłych talerzach. Na każdym talerzu położyć w poprzek kromek pieczywa po dwa szaszłyki, obok rozłożyć sałatkę. Podawać gorące.

    Inne propozycje

    • Zamiast ciabatty można podać do szaszłyków kaszkę kuskus lub ryż wymieszany z drobno posiekaną pietruszką. * • Można także przygotować wegetariańską wersję tego dania. Aby wersja bezmięsna miała odpowiednią zawartość białka, można zastąpić pieczarki kostkami tofu, a pomidorki cherry czerwoną papryką, pokrojoną w kostkę. Przygotować sos z limonki, łyżeczki miodu, łyżki sosu sojowego, szczypty pieprzu kajeńskiego lub chili i szczypty soli czosnkowej. Podawać z ciepłym chlebem pitta i sałatką z owoców cytrusowych.

    Zalety

    • Bekon, jak każde mięso, zawiera żelazo. Inną zaletą bekonu i wieprzowiny jest wysoka zawartość witaminy B1, niezbędnej dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego. * • Tak przygotowane szaszłyki dostarczają organizmowi dużej ilości witaminy C, zawartej w grejpfrutach, pomidorach i ziemniakach.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, C, kwas foliowy, niacyna * ✓✓ wapń, miedź, żelazo, potas, selen, cynk * ✓ A, B2, E

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis