Szaszłyki yakitori z kurczaka

    Szaszłyki yakitori z kurczaka

    Zapisz do ulubionych
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wyśmienita przekąska w stylu japońskim. Można ją przygotować z wyprzedzeniem i opiec na grillu tuż przed podaniem. Kurczaka należy pozostawić w marynacie na kilka godzin lub na całą noc. Trzeba pamiętać o namoczeniu drewnianych szpikulców, żeby nie przypaliły się na grillu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki japońskiego sosu sojowego shoyu
    • 3 łyżki sake lub wytrawnego sherry
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 2 łyżeczki płynnego miodu
    • 500 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
    • 1 duża zielona papryka, pokrojona na 30 kawałków
    • 4 duże cebule dymki, pokrojone w poprzek na 30 kawałków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Wlać sos shoyu, sake lub sherry, olej sezamowy do płytkiego naczynia, dodać czosnek, imbir oraz miód i dobrze wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka, dokładnie pokryć je marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę lub na całą noc.
    2. Przed rozpoczęciem grillowania zanurzyć w ciepłej wodzie 30 krótkich drewnianych szpikulców i zostawić na 10 minut, aby nasiąkły. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
    3. Nadziać na każdy szpikulec 2 kawałki kurczaka na przemian z kawałkiem papryki i kawałkiem dymki (nadziewać warzywa w poprzek). Ułożyć szaszłyki na grillu i piec przez 10–15 minut, aż będą miękkie. Od czasu do czasu przewracać i smarować marynatą. Podawać gorące.

    1 szaszłyk zawiera

    ✓ C, niacyna

    Inne propozycje

    • Pod koniec grillowania posypać szaszłyki odrobiną ziaren sezamowych. * • Inny przepis na marynatę. Wymieszać 3 łyżki sosu hoisin z 2 łyżkami chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry oraz łyżką oleju arachidowego. Ewentualnie można dodać ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków albo ½ drobno posiekanej czerwonej papryczki chili. * • Zamiast zielonej papryki można użyć kawałków młodego pora, czerwonej lub pomarańczowej papryki, cukinii bądź małych kapeluszy pieczarek. * • Yakitori z łososiem. Zamarynować 500 g filetu z łososia bez skóry w marynacie przygotowanej z 3 łyżek sosu shoyu lub innego sosu sojowego, 2 łyżek wytrawnego sherry, 1 łyżki oleju arachidowego, wyciśniętego ząbka czosnku, łyżeczki płynnego miodu oraz skórki otartej z małej pomarańczy. Marynować około 30 minut. Nadziewać na przemian łososia pokrojonego w kostkę, cały pomidorek koktajlowy i kawałek cebuli dymki na namoczone uprzednio drewniane szpikulce. Grillować 10–15 minut, często przewracać i polewać marynatą.

    Zalety

    • Wiele przekąsek podawanych na przyjęciach przyrządza się z ciasta, dlatego są one wysokokaloryczne i tłuste. Szaszłyki z kurczaka i warzyw zawierają mniej tłuszczu i wyglądają zachęcająco. * • Miód wykorzystuje się do słodzenia i konserwowania żywności już od czasów starożytnych. Zawiera on więcej fruktozy niż cukier, dzięki czemu jest słodszy. Jeżeli porównamy ze sobą taką samą ilość miodu i cukru, przekonamy się, że miód jest mniej kaloryczny, ponieważ zawiera więcej wody.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis