Szaszłyki jagnięce z ryżem figowym

    Szaszłyki jagnięce z ryżem figowym

    Zapisz do ulubionych
    21min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Marynata nadaje smak tym delikatnym soczystym i słodkawym szaszłykom. Mięso wystarczy marynować pół godziny, choć lepiej przez całą noc. Szaszłyki najlepiej podawać z sałatą, miską chudego jogurtu naturalnego wymieszanego z utartym ogórkiem oraz posiekaną świeżą miętą i natką pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sok i skórka otarta z ½ cytryny
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
    • 400 g chudej plecówki jagnięcej, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w kostkę
    • 8 szalotek
    • 1 bakłażan (ok. 280 g)
    • 2 cukinie (łącznie ok. 400 g)
    • 1 cytryna
    • sól i pieprz
    • Ryż figowy
    • 300 g ryżu basmati, starannie opłukanego
    • 100 g suszonych fig, posiekanych
    • 25 g migdałów w płatkach, uprażonych
    • 1 łyżka soku z cytryny, lub do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. Wymieszać w płytkiej misce oliwę z sokiem i skórką otartą z cytryny, czosnkiem, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i wymieszać je z marynatą, a następnie przykryć miskę folią aluminiową. Ustawić w chłodnym miejscu na 30 minut lub w lodówce na całą noc.
    2. Przekroić każdą szalotkę wzdłuż na pół. Przekroić bakłażan wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na 8 plastrów. Pokroić każdą cukinię na 8 plasterków, a cytrynę na 8 cząstek.
    3. Rozgrzać mocno opiekacz. Wyjąć mięso łyżką cedzakową z marynaty, strząsając ją z powrotem do miski. Włożyć warzywa do marynaty i obtoczyć.
    4. Nadziać mięso i warzywa na 8 długich, metalowych szpikulców, nakładając na koniec cytrynę. Nie nabijać składników zbyt ciasno, bo nie upieką się dobrze. Ułożyć szaszłyki w opiekaczu, w miarę możliwości 7,5 cm pod grzałką lub zmniejszyć temperaturę na średnią. Opiekać po 6–8 minut z każdej strony.
    5. Wsypać ryż do rondla z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć i gotować na wolnym ogniu 10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki. Starannie odlać, dodać posiekane figi, migdały w płatkach oraz pieprz i sól do smaku. Dodać sok z cytryny. Podawać szaszłyki na podgrzanych talerzach, ułożone na ryżu figowym.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Podawać z komosą ryżową zamiast z ryżem basmati. Zalać 225 g komosy czterokrotnie większą ilością wody i gotować 15–20 minut. * • Wymieszać ryż z sułtankami lub siekanymi, suszonymi morelami zamiast z figami. * • Szaszłyki po grecku: zamarynować jagnięcinę w 200 g jogurtu naturalnego wymieszanego z sokiem i skórką otartą z cytryny, łyżką oliwy z oliwek extra virgin, wyciśniętym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami posiekanej, świeżej mięty. Wymieszać warzywa z 2 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin i nadziać na szpikulce. Mięso nadziać na osobne szpikulce. Opiekać 6–8 minut z każdej strony. Podawać z podgrzanymi chlebkami pitta, posiekaną sałatą, pokrojonymi w kostkę ogórkami, pomidorami w plasterkach i czarnymi oliwkami bez pestek, pokrojonymi w plasterki.

    Zalety

    • Bakłażany są bardzo sycące, a jednocześnie niskokaloryczne – 100 g tego warzywa zawiera zaledwie 15 kcal. Podczas smażenia wchłaniają one mnóstwo tłuszczu, ale jeśli przyrządzamy je w taki sposób, jak w tym przepisie, nie używamy zbyt dużo oleju. * • Suszone figi są dobrym źródłem potasu, wapnia, żelaza i błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik nierozpuszczalny zapobiega zaparciom i zaburzeniom pracy jelit. * • Ryż jest dobrym źródłem bezglutenowej skrobi, którą mogą jeść osoby cierpiące na celiakię.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, niacyna, cynk * ✓✓ kwas foliowy, wapń, żelazo * ✓ A

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis