Szaszłyczki owocowe

    Szaszłyczki owocowe

    Zapisz do ulubionych
    47min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W tym przepisie pieczemy owoce na szpikulcach krótko, po to tylko żeby je rozgrzać i lekko skarmelizować zawarty w nich cukier. Powstanie w ten sposób pyszny deser. Można również opiec owoce na grillu ogrodowym, trzeba jednak uważać, żeby ich nie przypalić i nie pozostawić zbyt długo w dymie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 ananasa
    • 2 banany
    • 2 gruszki
    • 4 świeże figi
    • 2 brzoskwinie
    • sok z 1 cytryny
    • 4 łyżeczki cukru
    • Przecier malinowo-pomarańczowy
    • 200 g malin
    • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
    • 1 1/2 łyżki cukru lub do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  +20min. moczenie  ›  Gotowe w: 47min. 

    1. Namoczyć 8 bambusowych szpikulców w zimnej wodzie na ok. 20 minut.
    2. Przygotować przecier. Zmiksować maliny z sokiem i skórką z pomarańczy oraz cukrem. Można ewentualnie przetrzeć je przez sito, żeby usunąć pestki. Skosztować i w razie konieczności trochę dosłodzić. Odstawić.
    3. Rozgrzać opiekacz. Owoce obrać i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Nadziać na szpikulce tak, żeby powstała ładna kompozycja kolorystyczna.
    4. Skropić szaszłyczki połową soku z cytryny i posypać połową cukru. Piec przez 3-4 minuty, aż przyrumienią się nieco, a następnie przewrócić na drugą stronę, skropić resztą soku z cytryny i posypać resztą cukru. Opiekać przez 3 minuty, aż przyrumienią się z drugiej strony i lekko skarmelizują.
    5. Ułożyć po 2 szaszłyczki owocowe na każdym talerzu i polać dookoła przecierem malinowo-pomarańczowym. Podawać gorące.

    Inne propozycje

    • Brzoskwinie można zastąpić nektarynkami. * • Kiedy skończy się sezon na brzoskwinie, można zamiast nich użyć jabłek. * • Szaszłyczki owocowe można też podać na surowo, układając je na talerzach polanych przecierem.

    Zalety

    • Ten pyszny deser jest źródłem przeciwutleniaczy - witaminy C z malin oraz soku z cytryny i pomarańczy, a także witaminy A przekształconej z beta-karotenu zawartego w brzoskwiniach. Ponieważ owoce podgrzewamy bardzo krótko, zachowują większość witaminy C. * • Owoce zawierają mnóstwo błonnika, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik nierozpuszczalny zapobiega zaparciom, natomiast błonnik rozpuszczalny ulega fermentacji w układzie pokarmowym pod wpływem bakterii, wytwarzając substancje, które chronią przed nowotworami jelit.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ B1, niacyna, miedź, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis