Pikantny sos żurawinowy

    Pikantny sos żurawinowy

    6polubień
    50min.


    Zrobione przez 71 osób

    Ten pełen rodzynek oraz kawałków jabłek i moreli sos żurawinowy o zapachu imbiru jest pysznym dodatkiem do indyka na zimno lub na gorąco.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3/4 szklanki (30 g) suszonych moreli drobno posiekanych
    • 1/2 szklanki (110 g) brązowego cukru
    • 1/2 szklanki (80 g) rodzynek
    • 1 szklanka (235 ml) wody
    • 3 szklanki (285 g) świeżych owoców żurawiny
    • 1 kwaśne jabłko - obrane i drobno pokrojone
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 3/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z cytryny
    • 3/4 szklanki (20 g) posiekanego kandyzowanego imbiru
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wlać wodę do rondla, dodać morele, brązowy cukier i rodzynki i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodać żurawinę, jabłko i skórkę cytrynową, i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
    2. Przed zdjęciem z ognia dodać sok z cytryny i doprawić ostrą papryką. Podawać po schłodzeniu lub o temperaturze pokojowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis