Szarlotka w kratkę

    Szarlotka w kratkę

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wzór kratki na wierzchu kruchego ciasta należy do klasyki. Taki wzorek możemy zrobić nie tylko na cieście z owocami, takimi jak jabłka, wiśnie czy śliwki, ale również na masie makowej lub konfiturze.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 250 g mąki
    • 2 łyżki miodu
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 150 g masła
    • masło do nasmarowania formy
    • suszony groch do zapiekania
    • Nadzienie
    • 6 jabłek
    • 1 łyżeczka soku cytrynowego
    • 100 g śmietany kremówki
    • 2 jajka
    • 1 białko
    • 2 żółtka
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 2 łyżki cukru
    • 75 g mielonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem grochu) z 2 łyżkami wody i zagnieść. Odłożyć ciasto na 30 minut do lodówki.
    2. Odłożyć około jednej piątej, resztą wyłożyć dno formy i bok na wysokość 3 cm. Ponakłuwać gęsto dno widelcem.
    3. Nagrzać piekarnik do 180°C. Położyć przycięty papier do pieczenia na płaską powierzchnię ciasta i nasypać nań groch, żeby obciążyć ciasto. Zapiekać przez 10 minut.
    4. Obrać jabłka i pokroić w plasterki. Skropić je sokiem z cytryny.
    5. Odłożyć 1 łyżkę śmietany. Wymieszać resztę śmietany z jajkami, żółtkami, cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać do tak przygotowanej masy mielone migdały.
    6. Posmarować ciasto białkiem, ułożyć na wierzchu jabłka i zalać śmietaną z dodatkami.
    7. Rozwałkować odłożone ciasto, pokroić je w paski i ułożyć kratkę na wierzchu ciasta. Zmieszać resztę żółtka i śmietany, i rozprowadzić po kratce. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200°C.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis