Szafranowy kuskus z kolorową papryką

    Szafranowy kuskus z kolorową papryką

    1polubienie
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę sałatkę można podawać na zimno lub na ciepło oraz jako danie główne dla czterech osób bądź jako przystawkę dla sześciu. Jest to pełna smaku, zawierająca niewiele tłuszczu, pełnowartościowa potrawa wegetariańska. Szafran sprawia, że ma piękny kolor i specyficzny, orientalny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 duże gałązki świeżego rozmarynu
    • 1 duża żółta papryka, pokrojona w szerokie paski
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski
    • 2 cukinie przekrojone wzdłuż, a potem pokrojone na 2 cm kawałki
    • 4½ łyżeczki soku z cytryny
    • harissa lub sos chili, do smaku
    • 2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę
    • duża garść grubo posiekanej świeżej kolendry, mięty lub natki pietruszki
    • sól i pieprz
    • Kuskus
    • 550 ml wywaru z warzyw
    • 10–12 nitek szafranu
    • 340 g kuskusu
    • 1 liść laurowy, przełamany na pół
    • 50 g drobnych rodzynek (np. sułtanek)
    • 15 g masła
    • 2 cebulki dymki, drobno posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Czosnek zalać oliwą w małej miseczce i odstawić. Na blasze do pieczenia ułożyć gałązki rozmarynu.
    2. W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, wlać do rondelka wywar z warzyw i dodać szafran. Zagotować, przykryć, zdjąć z ognia i pozostawić do naciągnięcia.
    3. Kawałki papryki i cukinii natrzeć oliwą z czosnkiem. Ułożyć paprykę na blasze, na gałązkach rozmarynu, i piec 10 minut. Dodać cukinię i piec kolejne 20–25 minut, przewracając warzywa od czasu do czasu, aż będą miękkie i dobrze opieczone.
    4. Resztę oliwy z czosnkiem wlać do dużego naczynia. Dodać sok z cytryny, harissę i przyprawy do smaku, energicznie wymieszać, aby powstał jednorodny sos.
    5. Kiedy warzywa będą gotowe, przełożyć je do naczynia z sosem i dodać pomidory. Wymieszać, aby pokryły się sosem, i odstawić do wystygnięcia.
    6. Zagotować wywar z szafranem. Dodać kuskus, liść laurowy i rodzynki. Dobrze wymieszać, przykryć i zestawić z ognia. Odstawić na 5 minut.
    7. Dodać masło i postawić znów na średnim ogniu. Gotować 1–2 minuty, spulchniając widelcem, aby ziarna się nie zlepiały. Wyjąć liść laurowy. Mieszając, dodać dymkę i przyprawy do smaku. Odstawić do ostygnięcia – kuskus może pozostać ciepły lub zupełnie wystygnąć.
    8. Przełożyć kuskus na półmisek. Przybrać go warzywami i polać sosem, który pozostał w naczyniu. Posypać świeżymi ziołami i podawać. Doskonałym dodatkiem do tej sałatki jest lekko opieczony chlebek pita, pokrojony w paski.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C * ✓ B1, B6, miedź, potas

    Zalety

    • Kuskus zawiera bardzo mało tłuszczu, jest natomiast bogaty w węglowodany i błonnik. W połączeniu z pieczonymi warzywami stanowi znakomite główne danie, które może być ciekawą, niskotłuszczową alternatywą dla tradycyjnego kuskusu z jagnięciną. * • Papryka zawiera dwa razy więcej witaminy C niż część pomarańczy o tej samej masie. Choć w czasie pieczenia część witaminy C się rozkłada, i tak pozostanie jej bardzo dużo.

    Inne propozycje

    • Danie będzie bardziej treściwe, jeśli dodamy 400 g cieciorki z puszki albo fasolki flageolet. * • Aby przygotować danie mięsne, wystarczy dodać pikantną, pieczoną jagnięcinę. W tym celu należy wymieszać 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin z łyżeczką mielonej kolendry, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Natrzeć tą mieszaniną 400 g filetów jagnięcych i marynować je przez pół godziny. Kiedy warzywa będą gotowe, należy ułożyć mięso na ruszcie nad blachą do pieczenia i piec około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, a potem pokroić w cienkie plastry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis