Summer pudding, czyli smak lata

    Summer pudding, czyli smak lata

    Zapisz do ulubionych
    8godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Summer pudding, deser bardzo popularny na Wyspach Brytyjskich – robi się najczęściej z owoców jagodowych, często z dodatkiem śliwek. My użyjemy również brzoskwiń lub nektarynek. Wraz z takim deserem zjemy dużą ilość dojrzałych, świeżych owoców, które zawierają mnóstwo składników odżywczych.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 600 g mieszanki letnich owoców (malin, jagód, czerwonych porzeczek, plasterków truskawek)
    • 2 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki, pokrojone w kostkę
    • 3 łyżki cukru
    • 150 ml soku z żurawin
    • 8 cienkich kromek czerstwego białego chleba (razem ok. 200 g)
    • Z czym podawać
    • niskotłuszczowy créme fraiîche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Dokładnie zmiażdżyć owoce, tak, żeby wszystkie popękały i utworzyły papkę. Wrzucić je do dużej miski wraz z cukrem i sokiem z żurawin i wymieszać. Zostawić na 2 godziny.
    2. Obkroić skórkę z chleba i pokroić resztę na paski lub trójkąty. Wyłożyć chlebem dno i boki litrowego naczynia do puddingów, zostawić go tyle, żeby przykryć pudding z wierzchu. Wypełnić wszystkie dziury mniejszymi kawałkami chleba.
    3. Zachować 3–4 łyżki soku z mieszanki owocowej, a resztą ostrożnie polać chleb w naczyniu. Ułożyć na wierzchu odłożone kawałki chleba. Przykryć talerzem, dokładnie dopasowanym do brzegów naczynia. Położyć coś ciężkiego, na przykład puszkę owoców, na talerzu. Włożyć naczynie do lodówki, żeby chłodziło się przez 8 godzin lub przez całą noc.
    4. Wyjąć pudding na talerz. Posmarować lub polać resztką soku każdy kawałek chleba, który wcześniej się nie zabarwił.

    Inne propozycje

    • Można użyć chleba pełnoziarnistego zamiast białego. * • Jesienny pudding. Zastąpić biały chleb bułką z rodzynkami. Zamiast letnich owoców oraz brzoskwiń dodać 2 duże jabłka deserowe i 2 gruszki, pokrojone w kostkę, 30 g rodzynek, 30 g suszonych żurawin i 50 g suszonych moreli, posiekanych. Włożyć owoce do rondla z 300 ml soku z jabłek i ½ łyżeczki cynamonu. Zagotować i gotować 5–7 minut, aż jabłka będą miękkie. Nalać do wyłożonej chlebem formy tak jak w punkcie 3. Podawać z pokrojoną w kostkę persymoną i/lub posypane pestkami granatu.

    Zalety

    • Maliny, czerwone porzeczki i truskawki to świetne źródło witaminy C, a jagody również zawierają jej sporo. Ta witamina jest nie tylko przeciwutleniaczem, który chroni przed chorobami serca, ale przyspiesza też gojenie się ran i wzmacnia odporność na infekcje. * • Ten deser zawiera niewielką ilość tłuszczu oraz dużo węglowodanów i błonnika. Jest pyszny, a przy tym wpływa korzystnie na serce.

    1 porcja (pudding) zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ PP, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis