Suflet z wędzonego łupacza

    Suflet z wędzonego łupacza

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Suflety zawsze robią ogromne wrażenie na stołownikach, a ich przyrządzanie jest bardzo proste. W tym przepisie mleko, w którym gotowaliśmy rybę wykorzystamy jako bazę sufletu, a świeże zioła i siekane pomidory nadadzą mu cudowny smak. Podaje się go wprost z pieca, z razowym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g wędzonego filetu z łupacza
    • 300 ml chudego mleka
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka parmezanu, startego
    • 1 łyżka tartej bułki
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 3 jajka, żółtka oddzielone od białek
    • 250 g pomidorów, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
    • 1 białko
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Włożyć łupacza do rondla. Wlać mleko i podgrzewać, aż zacznie lekko wrzeć. Gotować na małym ogniu około 8 minut, aż rybę będzie można rozdrobnić widelcem. Zdjąć rondel z ognia i zostawić rybę w mleku, żeby trochę przestygła. Gdy łupacz nie będzie już parzył w dłonie, wyjąć z mleka i rozdrobnić, odrzucając skórę i ewentualnie pozostałe w mięsie ości. Odstawić mleko, by ostygło całkowicie.
    2. Rozgrzać piekarnik z umieszczoną wewnątrz blachą do temperatury 190°C. Lekko nasmarować masłem naczynie do sufletów o pojemności 1,7 l. Wymieszać parmezan z bułką tartą i posypać naczynie od wewnątrz, obracając je, by pokryło się dno i boki. Zsypać nadmiar bułki tartej i zachować.
    3. Rozrobić mąkę kukurydzianą z odrobiną zimnego mleka, w którym gotowaliśmy rybę. Resztę mleka doprowadzić niemal do wrzenia w małym rondlu. Wlać je do rozrobionej mąki, cały czas mieszając. Przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia, dalej mieszając, aż sos zgęstnieje.
    4. Wlać sos do dużej miski. Dodać żółtka, po jednym, ubijając je z sosem trzepaczką. Dodać rozdrobnione mięso łupacza, pomidory, musztardę, natkę pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz.
    5. W czystej i suchej misce ubić niezbyt sztywną pianę z 4 białek. Dodać ¼ piany do sosu i delikatnie wymieszać, a następnie dodać resztę i połączyć.
    6. Przełożyć masę dużą łyżką do przygotowanego naczynia do sufletów. Posypać po wierzchu resztą parmezanu i bułki tartej. Ustawić naczynie na rozgrzanej blasze i piec około 35 minut, aż suflet ładnie wyrośnie i się przyrumieni. Podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ A, niacyna, selen * ✓ B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Zalety

    • Łupacz zawiera sporo witaminy B6. Pomaga ona organizmowi przekształcać pokarm w energię oraz produkować hemoglobinę, barwnik czerwonych komórek krwi. * • Mleko jest doskonałym źródłem wielu ważnych substancji odżywczych, z których większość skoncentrowana jest w tej jego części, która nie jest tłuszczem. Dlatego mleko chude i odtłuszczone zawiera więcej tych substancji niż mleko pełnotłuste. * • Zagęszczenie ciasta do sufletu mąką kukurydzianą zamiast – tradycyjnie – masłem, ogranicza zawartość tłuszczu w tej potrawie.

    Inne propozycje

    • Śródziemnomorski suflet z kozim serem. Włożyć 55 g suszonych pomidorów (nie z oleju, lecz pakowanych na sucho) do małej miski i zalać wrzątkiem tak, by lekko je tylko zakrył. Odstawić na 30 minut, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać. W punkcie 3 przyrządzić gęsty sos z 300 ml chudego mleka i 3 łyżek mąki kukurydzianej. Po ubiciu z żółtkami dodać 100 g kremowego koziego sera i ubić na gładko. Dodać suszone pomidory i zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Połączyć pianą z białek ubitą na sztywno, następnie przełożyć dużą łyżką do naczynia do sufletów. Wykończyć i piec jak w głównym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis