Suflet serowy z rzeżuchą

    Suflet serowy z rzeżuchą

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sufletów nie piecze się zbyt często, ponieważ panuje opinia, że trudno je przygotować i rzadko się udają. Osoby, które tak uważają, nie mają racji. Nasz suflet przyrządza się wyjątkowo łatwo i szybko, a w dodatku jest bardzo smaczny. Zwłaszcza jeśli podamy go z grzankami i sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 15 g parmezanu, świeżo startego
    • 15 g bułki tartej
    • 85 g rzeżuchy
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 300 ml półtłustego mleka
    • 4 jajka, białka oddzielone od żółtek
    • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
    • 85 g sera gruyere, startego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wysmarować cienko masłem naczynie do sufletów o pojemności 1,5 litra. Połączyć parmezan z bułką tartą. Połową mieszanki posypać dno oraz brzegi naczynia, przechylając je okrężnymi ruchami, aby równomiernie się pokryło. Odstawić na bok.
    2. Usunąć z rzeżuchy grubsze łodyżki, a resztę drobno posiekać i odstawić.
    3. Wymieszać mąkę kukurydzianą z odrobiną mleka na gładką masę. Resztę mleka mocno podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia, wlać do masy mącznej, cały czas mieszając. Przelać znów do garnka i podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i gęsty.
    4. Zdjąć z ognia i dokładnie utrzeć z żółtkami jajek. Dodać posiekaną rzeżuchę, musztardę, ser gruye`re oraz sól i pieprz.
    5. Ubić białka na niezbyt sztywną pianę w czystej, suchej misce. Ostrożnie wymieszać ¼ piany z sosem, aby go nieco rozrzedzić, a potem delikatnie wymieszać resztę.
    6. Przełożyć masę do przygotowanego naczynia do sufletów, posypać pozostałym parmezanem z bułką tartą. Piec 30–35 minut, aż suflet wyrośnie i się przyrumieni. Od razu podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, niacyna, wapń * ✓✓ E, cynk * ✓ B2, C, kwas foliowy, miedź, żelazo

    Inne propozycje

    • Zamiast sera gruyere można użyć niebieskiego sera pleśniowego. * • Aby przygotować suflet z sera feta i rzeżuchy, należy gruyere zastąpić 75 g pokruszonej fety, a suflet posypać przed podaniem szczyptą gałki muszkatołowej. * • Suflet z wędzonym plamiakiem i szpinakiem. Przygotować 85 g wędzonego filetu z plamiaka oraz 85 g młodych liści szpinaku. Gotować rybę w mleku na delikatnym ogniu 5–6 minut, odcedzić, a mleko zachować do sosu. Rozdrobnić plamiaka, ewentualnie usunąć ości i skórę. Szpinak umyć, zalać taką ilością wody, aby był nią ledwie pokryty i gotować 2–3 minuty, aż zmięknie. Odsączyć, wyciskając nadmiar płynu i posiekać. Dodać plamiaka i szpinak do sosu zamiast sera i rzeżuchy.

    Zalety

    • Ser gruyere ma charakterystyczny smak i kremową konsystencję, przypominającą ser topiony. Podnosi zawartość białka i wapnia w suflecie i zawiera cynk – który odgrywa ważną rolę w gojeniu się ran. * • Podstawą większości sufletów jest połączenie masła i mąki, zwane zasmażką. W naszym przepisie użyto samej mąki kukurydzianej, która nadaje się równie dobrze, a nie zwiększa zawartości tłuszczu w potrawie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis