Sufleciki ze szpinakiem i parmezanem

    Sufleciki ze szpinakiem i parmezanem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Nie, to nie pomyłka. Osobom zaganianym i zmęczonym pracą proponujemy upieczenie sufletu. Jego przyrządzenie nie jest takie straszne jak je malują.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 10 g masła
    • 480 g młodego szpinaku
    • 1 kromka białego chleba (ok. 40 g), okrojona ze skórki
    • 150 ml crème fraîche
    • 5 jajek
    • 50 g parmezanu lub innego twardego włoskiego sera
    • świeżo zmielona gałka muszkatołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C. Nasmarować masłem 4 kokilki.
    2. Szpinak opłukać, włożyć na suchą patelnię i podgrzewać przez 2 minuty, cały czas mieszając, aż liście zwiędną. Odcisnąć.
    3. Chleb rozdrobnić w blenderze na okruszki. Dodać odciśnięty szpinak i połowę creme fraiche, zmiksować na puree. Dodać pozostały creme fraiche i miksować jeszcze przez kilka sekund.
    4. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do puree , razem z 3 łyżkami startego parmezanu. Doprawić do smaku i zmiksować.
    5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać puree szpinakowe i delikatnie wymieszać metalową łyżką.
    6. Połową pozostałego parmezanu wysypać dno przygotowanych kokilek i ustawić je na blaszce. Masę sufletową przełożyć do kokilek, posypać parmezanem. Piec przez 15 minut, podawać natychmiast.

    Dodatki

    • Drobno posiekać 125 g gotowanej szynki lub usmażonego na chrupko bekonu, bądź też kilka odsączonych anchois z puszki. Dodać do masy sufletowej w punkcie 4. przed połączeniem z pianą. • Położyć nieco rozdrobnionej wędzonej ryby – na przykład łupacza, pstrąga lub piklinga – na dnie każdego naczynia przed dodaniem masy sufletowej. • Nałożyć pokrojone w kostkę wędzone tofu do każdego naczynia, a następnie przykryć masą sufletową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis