Na zakończenie posiłku podajmy lekkie sufleciki cytrusowe. Nie bójmy się, wbrew powszechnej opinii pieczenie sufletów wcale nie jest trudne i zazwyczaj się udaje. Sos truskawkowy wygląda bardzo dekoracyjnie i wzbogaca deser w witaminę C.
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
• Jajka są dobrym źródłem cynku, mikroelementu, który jest niezbędny do wzrostu tkanek, rozmnażania komórek i prawidłowego działania układu odpornościowego. * • Twarożek łatwo można przyrządzić samemu – z chudego lub tłustego mleka.
✓✓ B12, C * ✓ A, B2, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, cynk.
• Skórkę otartą z limonki i pomarańczy można zastąpić skórką z cytryny, różowego grejpfruta i pomarańczy. * • Zamiast drobnym cukrem, posypać naczynia do zapiekania suflecików 15 g drobno pokruszonych makaroników lub mielonych orzechów włoskich. * • Suflet z owocami leśnymi. Nasmarować duże naczynie do zapiekania sufletów o pojemnosci 1,7 l roztopionym masłem i posypać drobnym cukrem. Przyrządzić masę sufletową jak w głównym przepisie, doprawiając ją skórką drobno otartą z 1 cytryny i 1 limonki. Włożyć do naczynia 350 g różnych owoców leśnych, takich jak maliny, truskawki i jeżyny. Nałożyć na nie masę sufletową, przykrywając starannie owoce. Piec 30 minut, aż suflet wyrośnie i się przyrumieni. Poprószyć przesianym cukrem pudrem i podawać natychmiast.