Sufleciki serowo-cytrusowe

    Sufleciki serowo-cytrusowe

    6polubień
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Na zakończenie posiłku podajmy lekkie sufleciki cytrusowe. Nie bójmy się, wbrew powszechnej opinii pieczenie sufletów wcale nie jest trudne i zazwyczaj się udaje. Sos truskawkowy wygląda bardzo dekoracyjnie i wzbogaca deser w witaminę C.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 15 g roztopionego masła
    • 115 g drobnego cukru
    • 4 jajka, białka oddzielone od żółtek
    • 30 g mąki kukurydzianej
    • 250 g twarogu
    • skórka drobno otarta z 1 limonki
    • skórka drobno otarta z 1 małej pomarańczy
    • przesiany cukier puder, do posypania
    • Sos truskawkowy
    • 300 g truskawek, przekrojonych na połówki
    • 2 łyżeczki przesianego cukru pudru
    • odrobina likieru, na przykład wiśniowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Nasmarować roztopionym masłem 6 małych naczyń do suflecików o pojemności 200 ml. Posypać drobnym cukrem, używając go łącznie 30 g. Odstawić.
    2. Starannie ubić widelcem w misce żółtka z 30 g drobnego cukru oraz mąką kukurydzianą. Dodać twarożek oraz skórkę otartą z limonki i pomarańczy. Starannie ubić.
    3. Ubić pianę z białek w dużej misce. Dodawać stopniowo pozostałe 55 g drobnego cukru, cały czas ubijając. Delikatnie połączyć z masą serowo-żółtkową.
    4. Przełożyć masę sufletową do przygotowanych naczyń i ustawić je na blasze. Piec 15–20 minut, aż sufleciki wyrosną i się przyrumienią.
    5. Przyrządzić sos truskawkowy. Utrzeć truskawki w mikserze. Dosłodzić cukrem pudrem, dodać likier i wymieszać.
    6. Podawać gorące sufleciki wprost z piekarnika, posypane odrobiną cukru pudru, z sosem w osobnym naczyniu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zalety

    • Jajka są dobrym źródłem cynku, mikroelementu, który jest niezbędny do wzrostu tkanek, rozmnażania komórek i prawidłowego działania układu odpornościowego. * • Twarożek łatwo można przyrządzić samemu – z chudego lub tłustego mleka.

    1 porcja zawiera

    ✓✓ B12, C * ✓ A, B2, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, cynk.

    Inne propozycje

    • Skórkę otartą z limonki i pomarańczy można zastąpić skórką z cytryny, różowego grejpfruta i pomarańczy. * • Zamiast drobnym cukrem, posypać naczynia do zapiekania suflecików 15 g drobno pokruszonych makaroników lub mielonych orzechów włoskich. * • Suflet z owocami leśnymi. Nasmarować duże naczynie do zapiekania sufletów o pojemnosci 1,7 l roztopionym masłem i posypać drobnym cukrem. Przyrządzić masę sufletową jak w głównym przepisie, doprawiając ją skórką drobno otartą z 1 cytryny i 1 limonki. Włożyć do naczynia 350 g różnych owoców leśnych, takich jak maliny, truskawki i jeżyny. Nałożyć na nie masę sufletową, przykrywając starannie owoce. Piec 30 minut, aż suflet wyrośnie i się przyrumieni. Poprószyć przesianym cukrem pudrem i podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis