Sufleciki czekoladowo-orzechowe

    Sufleciki czekoladowo-orzechowe

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te przepyszne sufleciki zaskakująco łatwo się przyrządza, są efektowne i zwykle bardzo smakują gościom, więc mogą być podane na specjalną okazję. Zawierają znacznie mniej tłuszczu niż wykonane według tradycyjnego przepisu. Efekt końcowy zależy przede wszystkim od jakości czekolady.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżeczki masła
    • 30 g herbatników amaretti, drobno pokruszonych
    • 240 ml chudego mleka
    • kilka kropli esencji waniliowej
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 55 g mielonych orzechów laskowych
    • 100 g dobrej gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% masy kakaowej), połamanej na drobne kawałki
    • 2 żółtka
    • 1 łyżka likieru z orzechów laskowych lub migdałowego
    • 4 białka
    • szczypta soli
    • 85 g cukru pudru
    • 500 g truskawek przekrojonych na połówki
    • 1 łyżka cukru pudru do posypania (według uznania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Nasmarować masłem 6 kokilek lub żaroodpornych filiżanek o pojemności 200 ml każda i posypać wewnątrz równomiernie pokruszonymi herbatnikami amaretti.
    2. Wlać mleko i esencję waniliową do rondelka, doprowadzić do wrzenia, a następnie natychmiast zdjąć z ognia. Wsypać mąkę kukurydzianą i mielone orzechy laskowe do miski i dodając po jednej łyżce gorące mleko, utrzeć na gęstą masę. Następnie wlać stopniowo tyle mleka, żeby rozrzedzić masę, która powinna utworzyć jednolity, gęsty płyn, a na koniec dodać resztę mleka i starannie wymieszać. Wlać płyn z powrotem do rondelka i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez 2-4 minuty na małym ogniu, aż zgęstnieje.
    3. Zdjąć rondelek z ognia i dodać czekoladę. Przykryć i odstawić na 1-2 minuty, aż czekolada się rozpuści. Wymieszać starannie, a potem nadal ucierając, dodawać po jednym żółtku, następnie likier orzechowy lub migdałowy.
    4. Wlać białka do dużej miski i dodać soli. Ubić mikserem lub trzepaczką. Kiedy piana będzie na wpół sztywna, dodawać po jednej łyżeczce cukru i ubić ją na sztywno.
    5. Dodać łyżkę piany do masy czekoladowej, a następnie polać masę resztą piany. Delikatnie wymieszać (mogą pozostać białe pasemka).
    6. Przełożyć masę sufletową do kokilek lub filiżanek i piec przez 15 minut, aż sufleciki przyrumienią się nieco z wierzchu. Ustawić naczynia na talerzykach i obłożyć truskawkami. Każdy suflecik można też posypać odrobiną cukru pudru. Podawać gorące.

    Zalety

    • Nie powinniśmy się czuć winni, jeśli czasem zaspokoimy łakomstwo, pod warunkiem, że na co dzień odżywiamy się zdrowo. Istnieją dowody naukowe na to, że czekolada korzystnie wpływa na samopoczucie. Okazuje się, że osoby, które od czasu do czasu jedzą czekoladę, są bardziej zrelaksowane i zadowolone z życia, inne badania zaś dowodzą, że ludzie szczęśliwi żyją dłużej.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓✓ B2, B6, E * ✓ wapń, miedź, żelazo

    Inne propozycje

    • Herbatniki amaretti można zastąpić innymi drobno pokruszonymi herbatnikami. * • Zamiast mielonych orzechów laskowych można użyć mielonych migdałów, a likier orzechowy zastąpić migdałowym lub kawowym. * • Aby suflety zawierały mniej tłuszczu, nie należy dodawać żółtek i dodać łącznie 2 łyżki likieru. * • Owocowy omlet sufletowy dla 4 osób: posypać 400 g pokrojonych w plasterki truskawek lub całych malin 1-2 łyżkami cukru pudru i odstawić. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Oddzielić żółtka 3 jajek od białek i utrzeć na kogel-mogel z 2 łyżkami cukru pudru. Dodać, ucierając, 2 łyżki mleka lub likieru pomarańczowego i 1/4 łyżeczki esencji waniliowej. Ubić białka na sztywno. Wymieszać delikatnie kogel-mogel z pianą. Rozpuścić 2 łyżeczki masła na teflonowej patelni z żaroodporną rączką o średnicy około 25 cm. Przelać masę na patelnię i wygładzić z wierzchu. Smażyć omlet na małym ogniu 4-5 minut, aż przyrumieni się od spodu. Wstawić do opiekacza na 1,5-2 minuty, żeby wyrósł i przyrumienił się z wierzchu. Zsunąć na podgrzany talerz i pokroić na ćwiartki. Podawać obłożone owocami. * • Likier można zastąpić brandy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis