Strudel ze szpinakiem i owczym serem

    Strudel ze szpinakiem i owczym serem

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo polecamy tę potrawę wszystkim, nawet jeśli sądzą, że nie lubią szpinaku. Szpinak w takiej postaci nie przypomina bowiem ani wyglądem, ani smakiem zielonej papki, którą mają zapewne w pamięci.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 350 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu
    • 150 g masła do posmarowania ciasta
    • 100 ml mleka
    • Nadzienie
    • 600 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożonych
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1–2 łyżki jasnego zagęstnika do sosów
    • 3 żółtka
    • 2 łyżki tartego parmezanu
    • 250 g sera owczego
    • 2 plasterki sera gouda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Podgrzać miskę. W innej misce zmiksować wszystkie składniki ciasta z dodatkiem 125 ml letniej wody. Energicznie zagniatać rękami ciasto przez 10 minut na cienko posypanym mąką blacie kuchennym. Uformować 3 jednakowe kule i posmarować je oliwą. Przykryć je nagrzaną miską i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
    2. Pokroić cebulę w kostkę, posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Lekko wycisnąć szpinak, grubo posiekać i dodać na patelnię. Wszystko wymieszać, dodać zagęstnik do sosów i krótko gotować. Następnie nieco ostudzić i dodać żółtka oraz parmezan.
    3. Rozwałkować ciasto porcjami na posypanej mąką ściereczce. Rozciągnąć je wierzchem dłoni na cienkie jak papier prostokąty. Nagrzać piekarnik do 220°C. Nasmarować blachę oliwą. Na dnie piekarnika postawić napełnioną wodą miskę żaroodporną.
    4. Rozpuścić masło. Posmarować z wierzchu płaty ciasta częścią masła. Rozłożyć na nich szpinak z patelni, pozostawiając wokół wolny brzeg. Ser owczy pokruszyć, posypując nim równomiernie szpinak.
    5. Zwilżyć brzegi ciasta wodą. Boczne brzegi płatów zawinąć do wewnątrz. Zwinąć strudle, pomagając sobie ściereczką. Zacisnąć i skleić boki, i zsunąć strudle na blachę tak, żeby spojenie znalazło się pod spodem. Gęsto ponakłuwać ich powierzchnię.
    6. Posmarować strudle resztą masła. Piec przez 30–40 minut, żeby zrobiły się złotożółte. Co 10 minut polewać je mlekiem. Położyć na strudlach ser gouda pokrojony w paski – 5 minut przed końcem pieczenia. Gotowy strudel wyjąć z piekarnika i studzić przez 2–3 minuty, potem pokroić w plastry grubości 5 cm i podawać.

    Strudel ze szczypiorem

    Ciasto na strudel przyrządzić tak, jak podano w przepisie. Oczyścić, umyć i pokroić na cienkie paski 1 kg cienkich łodyg szczypioru. Zeszklić na patelni z 20 g masła. Dodać 30 g drobno pokrojonych prawdziwków (jeśli grzyby są suszone, trzeba je przedtem namoczyć, by były miękkie) i krótko poddusić razem. Zdjąć z ognia. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i łyżeczką otartego tymianku. Nieco ostudzić. Dodać 2 jajka, 200 g śmietany kremówki i 100 g tartego ementalera. Dalej przygotować i upiec strudle zgodnie z przepisem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis