Strudel z szynką i brokułami

    Strudel z szynką i brokułami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    A oto kolejne zaskoczenie dla osób, kórym strudel kojarzył się jedynie z wiedeńskim deserem. Okazuje się, że z ciasta strudlowego można również przygotować pyszne danie obiadowe.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 350 g mąki
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka octu
    • 150 g stopionego masła do posmarowania ciasta
    • 100 ml mleka
    • 50 g gęstej śmietany
    • Nadzienie
    • 1,5 kg brokułów
    • 300 g gotowanej szynki
    • 20 g masła
    • 3 jajka
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 200 g śmietany kremówki
    • 6 łyżek startego parmezanu
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • pieprz i sól do smaku
    • 1–2 łyżeczek soku cytrynowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Podgrzać miskę lub garnek. W innej misce zmiksować wszystkie składniki ciasta ze 125 ml letniej wody.
    2. Przez 10 minut energicznie wyrabiać ciasto rękami, potem uformować z niego 2 kule i posmarować olejem. Przykryć kule podgrzaną miską i zostawić w ciepłym miejscu co najmniej na 30 minut.
    3. Brokuły oczyścić, odciąć i usunąć grube łodygi, a resztę posiekać. Szynkę pokroić na wąskie paski. Stopić masło na patelni, wrzucić paski szynki i lekko przysmażyć.
    4. Wymieszać jajka z mąką ziemniaczaną, śmietaną, parmezanem, przyprawami i dużą szczyptą soli. Dodać posiekane brokuły i podsmażoną szynkę, całość posolić do smaku i doprawić sokiem z cytryny.
    5. Nagrzać piekarnik do 220°C. Natłuścić blaszkę. Postawić napełnioną wodą żaroodporną miskę na dnie piekarnika. Ciasto rozwałkowywać porcjami na posypanej mąką ściereczce, a potem rozciągać wierzchem dłoni, nadając mu kształt prostokąta i grubość kartki papieru. Posmarować prostokąty z ciasta niewielką ilością płynnego masła.
    6. Nakładać nadzienie porcjami na prostokąty w taki sposób, by obie boczne i górna krawędź ciasta zostały puste. Zwilżyć wodą krawędzie. Zwinąć strudle, pomagając sobie ściereczką; boczne brzegi ciasta ścisnąć i skleić.
    7. Zsunąć strudle na blachę tak, żeby leżały spojeniem do dołu. Gęsto ponakłuwać wierzch obu strudli.
    8. Posmarować strudle resztą masła i piec przez 35–40 minut, aż staną się złotobrązowe. Wymieszać mleko ze śmietaną i lekko posolić. Podczas pieczenia smarować strudle tą mieszaniną co 10 minut. Po upieczeniu studzić przez 2–3 minuty, potem pokroić w plastry szerokości 5 cm i podawać.

    Strudel łososiowy

    Ciasto przygotować tak, jak podano w przepisie. Oczyścić i umyć 2 pęczki cebulki dymki, pokroić na kawałki szerokości 1 cm. Obrać 2 ugotowane ziemniaki w mundurkach, pokroić w małą kostkę. Pokroić 250 g wędzonego łososia na paski szerokości 1 cm. Rozgrzać 20 g masła na dużej patelni, obsmażyć lekko cebulkę i ostudzić. Wymieszać 3 jajka z łyżką mąki ziemniaczanej, 200 g śmietany kremówki, łyżeczką tartego chrzanu, 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki, solą i pieprzem. Dodać cebulkę, ziemniaki i łososia, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Zrolować strudel z nadzieniem i upiec jak w przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis