Fondue serowe

    Fondue serowe

    7polubień
    30min.


    Zrobione przez 495 osób

    Robię to fondue od początku lat 70. Zawsze wyśmienite!

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 500 g startego ementalera (lub innego łagodnego, twardego sera)
    • 500 g startego grojera (lub innego sera typu gruyère)
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 0.25 łyżeczki soli
    • 0.25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 bagietka pokrojona w 2 centymetrowe kostki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Podgrzać wino w garnku do fondue. Stopniowo dodawać starte sery, po około 100 g na raz, stale mieszając. Dodać mąkę. Gdy wszystko się już roztopi, doprawić solą i gałką muszkatołową. Podawać z pokrojonym pieczywem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis