Strudel wiśniowy z migdałami

    Strudel wiśniowy z migdałami

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jak łatwo i szybko zrobić pyszny strudel? Wystarczy tylko wziąć gotowe ciasto filo, posmarować masłem i napełnić nadzieniem. Aby ciasto pozostało lekkie i chrupiące owoce należy wymieszać z mielonymi migdałami i bułką tartą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 3 płaty (o wymiarach 30x50 cm) ciasta filo
    • 30 g stopionego masła
    • 2 łyżki płatków migdałowych
    • 1 łyżka cukru pudru
    • Nadzienie
    • 30 g bułki tartej
    • 60 g mielonych migdałów
    • 50 g brązowego cukru
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 700 g wiśni, wydrylowanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wymieszać bułkę tartą z migdałami, cukrem i skórką pomarańczy. Dodać wiśnie i wymieszać.
    2. Rozłożyć płat ciasta filo na ścierce kuchennej i cienko posmarować masłem. Położyć na nim drugi i trzeci płat, za każdym razem cienko smarując masłem.
    3. Nałożyć równomiernie nadzienie na wierzch ciasta, pozostawiając wolne 2,5 cm wzdłuż brzegu. Zawinąć do środka krótsze brzegi ciasta, by nadzienie nie wypłynęło.
    4. Zwinąć ciasto w roladę od dłuższego boku, pomagając sobie leżącą pod spodem ścierką. Położyć na blasze tak, żeby koniec zrolowanego płata znalazł się pod spodem. Posmarować wierzch resztą masła i posypać płatkami migdałowymi.
    5. Piec przez 20 minut, aż ciasto i płatki migdałowe staną się złotobrązowe. Posypać ciepłe ciasto cukrem pudrem i podawać. Można dodać niezbyt mocno ubitą śmietanę lub ubity na krem jogurt grecki, zależnie od upodobań.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis