Rolada śliwkowo-serowa

    Rolada śliwkowo-serowa

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna rolada z lekkiego ciasta wypełniona twarogowym kremem i śliwkowo-orzechowym nadzieniem. Palce lizać!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 rolady

    • Ciasto
    • 250 g mąki krupczatki
    • szczypta soli
    • 3 łyżki oleju
    • 1 żółtko
    • Nadzienie
    • 600 g śliwek węgierek
    • 100 g mielonych orzechów laskowych
    • 100 g tartej bułki
    • 1 cytryna
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 500 g chudego twarogu
    • 200 g śmietany kremówki
    • 75 g brązowego cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 50 g miodu
    • 50 g masła
    • 350 ml mleka
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Mąkę wymieszać z 125 ml letniej wody, olejem i żółtkiem, żeby powstało elastyczne ciasto. Uformować kulę. Garnek, w którym zmieści się kula, przepłukać gorącą wodą, żeby się nagrzał. Zawinąć ciasto w pergamin, włożyć do garnka, przykryć i odstawić.
    2. Umyć węgierki i podzielić je na ćwiartki, usuwając pestki. Wymieszać z orzechami i tartą bułką. Umyć cytrynę i otrzeć połowę skórki.
    3. Oddzielić żółtka od białek. Wymieszać żółtka z twarogiem, kremówką, brązowym i waniliowym cukrem oraz z solą i skórką cytryny. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą twarogową.
    4. Nasmarować formę do pieczenia połową masła. Podzielić ciasto na pół. Rozwałkować i rozciągnąć każdą połówkę, żeby powstał cieniutki płat ciasta. Posmarować go kremem twarogowym i ułożyć przygotowane wcześniej węgierki, pozostawiając dookoła wąski ”margines”. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    5. Zwinąć rolady i przełożyć do formy. Dodać resztę masła do mleka i podgrzać. Zmieszać z miodem i jajkiem. Polać mieszaniną rolady. Piec w piekarniku przez 50 minut. W czasie pieczenia polewać rolady dwu- lub trzykrotnie płynem z formy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis