Strucla makowa z gruszkami

    Strucla makowa z gruszkami

    2polubienia
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciasto pieczemy w całości, a następnie przed podaniem kroimy na kilkanaście kawałków. Takie ciastka wyglądają niezwykle dekoracyjnie.

    Składniki
    ilość sztuk: 16 

    • Ciasto
    • 100 g masła
    • 375 g mąki i jeszcze trochę do wyrabiania
    • 4 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 150 ml mleka
    • 42 g drożdży
    • Nadzienie
    • 150 g maku
    • 120 ml mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżeczki soku cytrynowego
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 50 g siekanych migdałów
    • 1 białko
    • 3 twarde, kwaskowate gruszki
    • 100 g konfitury morelowej
    • cukier puder do posypywania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Stopić i schłodzić masło. Wsypać mąkę do miski, dosypać cukier i sól, zamieszać. Rozbełtać jajko i wraz z masłem wlać na brzeg mąki w misce. Podgrzać mleko do letniej temperatury, rozrobić w nim drożdże. Dodać do mąki i całość wyrobić szybko mikserem. W końcowej fazie wyrabiania ciasto powinno być jednorodne i lepkie.
    2. Ciasto drożdżowe nakryć i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Przygotowywać nadzienie: mak zemleć drobno, włożyć do garnka, zalać mlekiem i zagotować. Gotować 15 minut na słabym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć masę makową z ognia, ochłodzić, a następnie dodać cukier, sok cytrynowy, otartą skórkę cytryny, cynamon, siekane migdały i białko. Wymieszać.
    3. Cienko posypać blat kuchenny mąką. Wyrabiać na nim energicznie ciasto przez około 5 minut, gniotąc i uderzając o blat, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Rozwałkować je na prostokąt o wymiarach 30 x 45 cm. Pokryć go równomiernie masą makową.
    4. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, te znów na połówki. Ułożyć z kawałków gruszek podłużny pas pośrodku prostokąta z ciasta, między krótszymi bokami, od krańca do krańca. Zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku z lewej i prawej strony aż do gruszek.
    5. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Położyć struclę na blasze, nakryć ściereczką i pozostawić na 10 minut, aż wyrośnie. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut.
    6. Podgrzać konfiturę morelową i przetrzeć przez drobne sitko. Wyjąć struclę z pieca, jeszcze ciepłą posmarować konfiturą morelową i posypać cukrem pudrem. Pokroić na kawałki i podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Dobra rada

    Mak nie musi być koniecznie mielony. Jeśli nie mamy w czym go zemleć, możemy, tak jak nasze babki, najpierw mak namoczyć, a następnie rozcierać w makutrze. Trzeba jednak pamiętać, że trwa to dość długo.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis