Strogonow z wątróbki

    Strogonow z wątróbki

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Strogonow to znana potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej, przyrządzana z małych kawałków polędwicy wołowej. My nieco zmodyfikujemy ten przepis i użyjemy wątróbki jagnięcej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g wątróbki jagnięcej
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 10 g masła
    • 2 cebule, posiekane
    • 75 g grzybów leśnych (np. prawdziwków, kurek, podgrzybków), pokrojonych w plasterki
    • 350 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 łyżka mąki
    • 360 ml białego wytrawnego wina
    • 200 ml wywaru wołowego lub cielęcego
    • 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego
    • duża szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 3 łyżki crème fraîche (śmietany kremówki)
    • sól i pieprz
    • świeże listki oregano i/lub natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Opłukać wątróbkę i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pokroić na cienkie plasterki.
    2. Rozgrzać olej na teflonowej patelni. Wrzucić wątróbkę i obsmażać na dużym ogniu przez 2 minuty, obracając raz na drugą stronę. Wątróbka nie powinna jeszcze być dosmażona. Wyjąć z patelni i odstawić.
    3. Wrzucić na patelnię masło i nastawić na średni ogień. Kiedy masło się rozpuści, wrzucić cebulę i smażyć około 5 minut, często mieszając, aż będzie miękka.
    4. Wrzucić wszystkie grzyby i czosnek. Starannie wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Ogień nie powinien być zbyt mały, bowiem grzyby mają się usmażyć, a nie udusić.
    5. Poprószyć grzyby mąką i smażyć jeszcze 1–2 minuty, wciąż mieszając, a następnie stopniowo wlać wino i wywar, cały czas mieszając. Dodać oregano i gałkę muszkatołową. Dusić na małym ogniu 3–4 minuty, aż sos odparuje i zgęstnieje.
    6. Zmniejszyć ogień na mały, mieszając dodać musztardę i crème fraîche. Włożyć wątróbkę ponownie na patelnię i podgrzewać delikatnie 3–4 minuty. Doprawić do smaku. Wyłożyć na podgrzane talerze, posypać oregano i/lub natką pietruszki i podawać.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Inne propozycje

    • Zamiast wątróbki jagnięcej można użyć cielęcej. Należy uważać, by jej nie przesmażyć. * • Można też użyć wątróbek kurzych. Są one bardzo smaczne, a będą jeszcze lepsze, jeśli zblanszujemy je przed smażeniem. Należy włożyć je do rondla, zalać zimną wodą tak, by ledwie je pokrywała i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na kilka minut w wywarze, by wątróbka nieco przestygła. Starannie odlać, opłukać i pokroić na plasterki. * • Jeśli nie mamy grzybów shiitake, możemy zamiast nich dodać więcej pieczarek. * • Aby przygotować paprykarz, należy dodać razem z cebulą 2 pokrojone papryki (czerwoną i zieloną) oraz 2 łyżki papryki w proszku, wraz z winem i wywarem oraz 1 puszkę pokrojonych pomidorów z sokiem (ok. 225 g). Przed podaniem dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

    Zalety

    • Wątróbka jest wyjątkowo bogata w żelazo i cynk oraz witaminę A i kilka witamin z grupy B, szczególnie B12. Zawarte w niej żelazo jest łatwo przyswajane przez organizm. * • Grzyby zawierają całkiem sporo witamin z grupy B, takich jak niacyna, B6 i kwas foliowy. Są też dobrym źródłem miedzi, która odpowiada za zdrowe kości i wspomaga przyswajanie żelaza przez organizm.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacyna, miedź, żelazo, selen, cynk * ✓ magnez, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiolettaWachelka
    1

    - - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis