Na specjalną okazję warto przyrządzić proste i szybkie danie z paseczków chudej sarniny podsmażonych z warzywami i podanych w sosie z kwaśnej śmietany. Ten strogonow z makaronem tagliatelle i zielonymi warzywami, takimi jak brokuły, jest bardzo zdrową potrawą.
Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"
✓✓✓ C, miedź, cynk * ✓✓ A, E, niacyna, żelazo, potas, selen * ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, wapń
• Sarninę można zastąpić chudym rumsztykiem, polędwicą wołową lub wieprzową, ewentualnie filetem z kurczaka. * • Stroganow z fasolką flageolet i warzywami. Wlać na patelnię 2 łyżki oleju słonecznikowego i wrzucić 2 pory pokrojone w plasterki, czerwoną lub zieloną paprykę pokrojoną w paseczki, 2 cukinie pokrojone w plasterki oraz 115 g pokrojonych w plasterki pieczarek. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać 400 g fasolki flageolet z puszki, odsączonej i przepłukanej, 2 łyżki mieszanki posiekanych, świeżych ziół (lub 2 łyżeczki ziół prowansalskich) oraz 6 łyżek wytrawnego białego wina lub wywaru warzywnego. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu 3–4 minuty, aż warzywa będą bardzo gorące. Dodać 150 ml kwaśnej śmietany oraz sól i pieprz. Podać z 250 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego, gotowanego na parze 15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki.
• Choć kwaśna śmietana jest znacznie chudsza niż inne, nadaje sosom kremową konsystencję i pyszny smak. * • Sarnina jest doskonałym źródłem białka. Zawiera znacznie mniej tłuszczu niż inne czerwone mięsa. * • Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C. Już łyżeczka natki w znacznej mierze pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.