Stroganow z sarniny

    Stroganow z sarniny

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Na specjalną okazję warto przyrządzić proste i szybkie danie z paseczków chudej sarniny podsmażonych z warzywami i podanych w sosie z kwaśnej śmietany. Ten strogonow z makaronem tagliatelle i zielonymi warzywami, takimi jak brokuły, jest bardzo zdrową potrawą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
    • 300 g makaronu tagliatelle (wstążki)
    • 300 g chudej sarniny bez kości, pokrojonej w cienkie paseczki
    • 225 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
    • 4 łyżki czerwonego wina
    • 2 łyżki brandy
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • 5 łyżek natki pietruszki, posiekanej
    • 2 łyżeczki papryki w proszku
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić cebulę i żółtą paprykę. Smażyć na małym ogniu 6–8 minut, aż zmiękną.
    2. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    3. Wyjąć cebulę i paprykę łyżką cedzakową z patelni i odłożyć. Wrzucić na patelnię sarninę i pieczarki. Smażyć na dużym ogniu 3–4 minuty, często mieszając.
    4. Wrzucić cebulę i paprykę na patelnię. Dodać wino i brandy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu 3–4 minuty, często mieszając, by sos nieco odparował. Dodać kwaśną śmietanę, 3 łyżki natki pietruszki, paprykę w proszku oraz sól i pieprz. Rozgrzać na małym ogniu.
    5. Odlać makaron i rozłożyć na podgrzanych talerzach. Nałożyć stroganow na każdą porcję i udekorować resztą natki. Podawać na gorąco.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ C, miedź, cynk * ✓✓ A, E, niacyna, żelazo, potas, selen * ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, wapń

    Inne propozycje

    • Sarninę można zastąpić chudym rumsztykiem, polędwicą wołową lub wieprzową, ewentualnie filetem z kurczaka. * • Stroganow z fasolką flageolet i warzywami. Wlać na patelnię 2 łyżki oleju słonecznikowego i wrzucić 2 pory pokrojone w plasterki, czerwoną lub zieloną paprykę pokrojoną w paseczki, 2 cukinie pokrojone w plasterki oraz 115 g pokrojonych w plasterki pieczarek. Smażyć 15 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać 400 g fasolki flageolet z puszki, odsączonej i przepłukanej, 2 łyżki mieszanki posiekanych, świeżych ziół (lub 2 łyżeczki ziół prowansalskich) oraz 6 łyżek wytrawnego białego wina lub wywaru warzywnego. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu 3–4 minuty, aż warzywa będą bardzo gorące. Dodać 150 ml kwaśnej śmietany oraz sól i pieprz. Podać z 250 g mieszanki ryżu basmati i dzikiego, gotowanego na parze 15 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki.

    Zalety

    • Choć kwaśna śmietana jest znacznie chudsza niż inne, nadaje sosom kremową konsystencję i pyszny smak. * • Sarnina jest doskonałym źródłem białka. Zawiera znacznie mniej tłuszczu niż inne czerwone mięsa. * • Natka pietruszki jest bogatym źródłem witaminy C. Już łyżeczka natki w znacznej mierze pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis