Stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca

    Stir-fry z makaronu i wołowiny z owocami tamaryndowca

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cieniutki makaron ryżowy podajemy z paseczkami smażonej szybko, delikatnej wołowiny z aromatycznym sosem z kwaskowatymi owocami tamaryndowca i palczatką (trawką) cytrynową. Ta potrawa, nawiązująca smakiem do kuchni tajskiej, jest dość ostra, ponieważ zawiera chili.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżeczka pasty z owoców tamaryndowca
    • 3 łyżki wrzątku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżeczki oleju sezamowego
    • 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
    • 100 g makaronu ryżowego vermicelli
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 225 g chudej wołowiny, pokrojonej w paski
    • 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
    • 2 łyżeczki palczatki cytrynowej, posiekanej
    • 1 czerwona papryczka chili, posiekana
    • 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
    • 85 g groszku cukrowego, przekrojonego
    • 6 kolbek miniaturowej kukurydzy, pokrojonych w plasterki
    • 100 g świeżych grzybów shiitake lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • Z czym podawać
    • sos sojowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W małej misce rozmieszać pastę z owoców tamaryndowca z wrzątkiem i odstawić na 10 minut, często mieszając, żeby pasta dokładnie rozpuściła się w wodzie. Wymieszać z sosem sojowym, olejem sezamowym i winem ryżowym lub sherry.
    2. Zalać makaron ryżowy wrzątkiem i odstawić na 4 minuty lub zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać, przepłukać zimnż bieżącą wodą i przełożyć do sita.
    3. Rozgrzać olej słonecznikowy w woku lub na dużej patelni i smażyć wołowinę na dużym ogniu, cały czas mieszając, około 3 minut. Wyjąć mięso łyżką cedzakową.
    4. Wrzucić do woka cebulę, palczatkę cytrynową, chili i czosnek. Smażyć na dużym ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać groszek cukrowy, kukurydzę i grzyby. Smażyć jeszcze 2 minuty, wciąż mieszając.
    5. Przełożyć wołowinę z powrotem do woka. Wlać rozpuszczoną pastę z tamaryndowca, dodać makaron ryżowy i podgrzewać minutę. Podawać z sosem sojowym do doprawienia.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ B12, C, niacyna, miedź * ✓ ✓ żelazo, cynk, potas * ✓ B1, B2, B6

    Zalety

    • Grzyby dostarczają nieco niacyny i witaminy B2. Są też źródłem miedzi, mikroelementu odpowiedzialnego za zdrowe kości oraz wspomagającego przyswajanie przez organizm żelaza. * • Cebula zawiera allicynę, substancję o właściwościach przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych.

    Inne propozycje

    • Wołowinę można zastąpić pokrojoną w paseczki piersią kurczaka. * • Przygotowując potrawy typu stir-fry, krótko smażymy w niewielkiej ilości oleju małe kawałeczki mięs, warzyw lub owoców morza. Spośród warzyw przygotowywanych w ten sposób, najsmaczniejsze są czerwona lub zielona papryka (pokrojona w paseczki), marchewka, pietruszka, posiekana cebulka dymka oraz kiełki fasoli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis