Stir-fry z cynaderkami cielęcymi

    Stir-fry z cynaderkami cielęcymi

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Potrawa ta to bardzo oryginalny sposób podania cynaderek. Przyrządzamy je z chińskim makaronem jajecznym i kruchymi warzywami w czosnkowym sosie z czarnej fasoli.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 125 g chińskiego makaronu jajecznego
    • 170 g cynaderek cielęcych
    • 4 łyżki sosu z czarnej fasoli
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 mała czerwona cebula, przekrojona na pół, a następnie w cienkie półkrążki
    • 1 żółta papryka, pokrojona w paseczki
    • 5 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
    • 1 świeża czerwona papryczka chili, bez gniazd nasiennych i drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 250 g kiełków fasoli
    • 300 g kapusty pak choi, pokrojonej
    • 50 g boćwiny lub rukoli
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki prażonego sezamu, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem i gotować 3 minuty, ewentualnie ugotować lub namoczyć zgodnie z przepisem na opakowaniu. Starannie odlać i odstawić.
    2. Pokroić cynaderki wzdłuż na kawałki długości 2,5 cm. Usunąć błony i tłuszcz. Rozrobić sos z czarnej fasoli z 2 łyżkami wody i odstawić.
    3. Rozgrzać na patelni teflonowej łyżkę oleju na dość dużym ogniu. Wrzucić cynaderki i smażyć, mieszając, 3 minuty, aż przyrumienią się równomiernie. Dodać 1½ łyżki rozrobionego sosu z czarnej fasoli i wymieszać. Zestawić z ognia i trzymać w ciepłym miejscu.
    4. Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie. Wlać resztę oleju i rozprowadzić go po dnie i brzegach woka. Wrzucić cebulę, paprykę, chili, imbir i czosnek. Smażyć minutę, mieszając. Dodać makaron, kiełki fasoli, kapustę pak choi i boćwinę lub rukolę. Skropić 2 łyżkami wody i smażyć jeszcze 2 minuty, nadal mieszając. Cebula i papryka powinny być kruche, a listki pomarszczone.
    5. Dodać resztę sosu z czarnej fasoli, sos sojowy i cynaderki. Starannie wymieszać i doprawić do smaku, dodając w razie potrzeby więcej sosu sojowego. Podawać danie natychmiast, posypane prażonym sezamem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Cynaderki cielęce można zastąpić jagnięcymi. Każdą należy przekroić w poprzek na pół, wyciąć tłuszcz i błony, a następnie pokroić każdą połówkę na około 8 kawałków. * • Zamiast cynaderek można użyć 200 g polędwiczki wieprzowej lub piersi kurczaka bez kości i skóry, pokrojonej w paseczki. * • Kapustę pak choi można zastąpić listkami gorczycy, kapustą pekińską lub niewielką ilością różyczek brokułów.

    Zalety

    • Cynaderki są bardzo wartościowym źródłem żelaza i białka. Dostarczają też organizmowi selenu, mikroelementu o działaniu przeciwutleniającym, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Selen w znaczący sposób pomaga też utrzymać skórę i włosy w dobrej kondycji, a także wspomaga płodność.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, niacyna, żelazo, selen, cynk * ✓✓ wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis