Florencki dip z karczochów

    Florencki dip z karczochów

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1129 osób

    Wszyscy mnie zawsze proszą o przygotowanie tego dipu na przyjęcia i rodzinne spotkania. I rzeczywiście, pierwszy znika ze stołu! Podaję go z krakersami lub paluchami.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 300 g rozmrożonego posiekanego szpinaku, odcedzonego i dobrze wyciśniętego
    • 1 puszka (400 g) serc karczochów, odsączonych i drobno pokrojonych
    • 3 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 120 ml majonezu
    • 450 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 80 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować lekko tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30 cm.
    2. W średniej misce wymieszać na gładką masę ser i majonez. Dodać karczochy, szpinak i parmezan. Doprawić czosnkiem i sokiem z cytryny. Rozprowadzić równomiernie w przygotowanym naczyniu.
    3. Przykryć i piec przez 20 minut, a następnie odkryć i piec przez kolejne 5 minut, aż powierzchnia lekko się zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    0

    Serek typu Philadelphia - 30 gru 2013

    ŁukaszArturSkarżyński
    0

    A cóż to za serek ? - 30 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis