Steki z szynki z ananasem i mango

    Steki z szynki z ananasem i mango

    3polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To zdrowe danie doskonale nadaje się na obiad dla dzieci. Wystarczy wstawić na krótko do opiekacza okrojone z tłuszczu steki z szynki, nałożyć na wierzch krążki ananasa i polać czatnejem z mango. Steki podaje się z ryżem i sałatką jarzynową, skrapiając wszystko pysznym sosem pomarańczowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g ryżu długoziarnistego
    • 2 steki z szynki, okrojone z tłuszczu (ok. 225 g każdy)
    • 225 g ananasa z puszki
    • 2 łyżki czatneju z mango
    • 300 ml soku pomarańczowego
    • 100 g mrożonego groszku
    • 100 g mrożonej kukurydzy
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić ryż do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki.
    2. Rozgrzać mocno opiekacz. Przekroić steki na połówki i ponacinać krawędzie, by nie wyginały się podczas opiekania. Ułożyć na dnie brytfanny 5 cm poniżej grzałki i opiekać przez 5 minut.
    3. Obrócić na drugą stronę. Odsączyć krążki ananasa, zachować sok. Przekroić każdy na pół. Ułożyć po dwie połówki na każdym steku i poprószyć odrobiną pieprzu. Wyłożyć na wierzch nieco czatneju z mango. Wymieszać sok z ananasów z sokiem pomarańczowym i polać steki. Wstawić do opiekacza na kolejne 5 minut.
    4. Dodać mrożone warzywa do rondla z ugotowanym ryżem i wymieszać. Podgrzewać 2 minuty, a następnie odlać. Przełożyć na talerze, a obok ułożyć po jednym steku z ananasem.
    5. Przelać sos z brytfanny do małego rondla, dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, 1–2 minuty, aż zgęstnieje. Doprawić sos do smaku pieprzem, a następnie skropić nim ryż i steki.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Aby potrawa była bardziej pikantna, należy posypać ją odrobiną posiekanego, świeżego chili lub pokruszonymi suszonymi płatkami chili. * • Ananasa i mango można zastąpić małą czerwoną cebulą pokrojoną w paseczki, jabłkiem pokrojonym w kostkę i 2 łyżkami przecieru żurawinowego. Do tej wersji najlepiej pasuje sos przygotowywany z 200 ml soku jabłkowego i tej samej ilości soku pomarańczowego. * • Steki można polać sosem cumberland: wymieszać skórkę otartą z cytryny i pomarańczy, 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki, 2 łyżeczki musztardy z ziarenkami gorczycy, 120 ml czerwonego wina i 200 ml soku pomarańczowego. * • Zamiast ryżu można podać kaszkę bulgur. Należy wrzucić 225 g kaszki do 1¼ l wrzącego wywaru z kurczaka lub warzyw i gotować 10 minut, a następnie dodać mrożone warzywa.

    Zalety

    • Sok z pomarańczy zawarty w jednej porcji tego dania pokrywa w 100% zalecane dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C. * • Warzywa mrożone często zawierają więcej witaminy C niż świeże. Warto wiedzieć, że na przykład zielony groszek po zamrożeniu zachowuje 60–70% tej witaminy i nie traci jej w trakcie przechowywania.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, niacyna * ✓✓ B12, kwas foliowy, selen, cynk * ✓ żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis