Steki z sarniny z gruszkami

    Steki z sarniny z gruszkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Steki z sarniej polędwicy są bardzo delikatne. Przyrządźmy je z gruszkami i żurawinami. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest roesti, czyli zapiekanka z tartych ziemniaków i innych warzyw korzeniowych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki z sarniej polędwicy (ok. 140 g każdy)
    • grubo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 3 łyżki porto
    • 120 ml wywaru wołowego
    • 200 g świeżych lub mrożonych żurawin
    • 2 dojrzałe, jędrne gruszki (np. konferencje)
    • 1 łyżka jasnego cukru muscovado
    • Roesti
    • 350 g selera
    • 400 g batatów
    • 400 g ziemniaków
    • 400 g brukwi
    • 40 g masła
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Przygotować roesti. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Obrać selera, ziemniaki, bataty i brukiew, grubo je zetrzeć i wycisnąć nadmiar soku. Włożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem do smaku i starannie wymieszać.
    2. Włożyć połowę masła do dużej, okrągłej lub owalnej formy o średnicy około 25 cm. Wstawić ją do piekarnika na około 3–4 minuty, a kiedy masło zacznie się pienić, wyjąć i włożyć do niej tarte warzywa. Przycisnąć je dłonią do dna i wyrównać. Pokroić resztę masła, rozrzucić kawałki na powierzchni warzyw i przykryć folią aluminiową. Piec 15 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 20–25 minut, aż wierzch zapiekanki przyrumieni się lekko.
    3. W czasie pieczenia roesti osuszyć steki ręcznikami papierowymi i posypać grubo zmielonym pieprzem. Rozgrzać oliwę na głębokiej, teflonowej patelni, wrzucić steki i smażyć na dość dużym ogniu po 3–4 minuty z każdej strony. Będą one lekko krwiste w środku. Wyjąć z patelni i ustawić w ciepłym miejscu.
    4. Wrzucić na patelnię szalotki i czosnek. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Wlać porto i gotować, mieszając energicznie, by zeskrobać to, co przywarło do dna patelni. Dodać wywar oraz żurawiny. Gotować na niezbyt dużym ogniu około 5 minut, aż żurawiny popękają i zmiękną.
    5. Obrać gruszki, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wrzucić na patelnię i podgrzewać na małym ogniu 2–3 minuty. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    6. Soki, które wyciekły z mięsa na talerz, wlać do sosu i delikatnie wymieszać. Wyłożyć roesti na półmisek i pokroić na porcje jak tort. Na podgrzanych talerzach podawać roesti, steki i gruszki polane sosem.

    Inne propozycje

    • Steki z sarniny można zastąpić stekami z chudego udźca jagnięcego. Tradycyjny dodatek do jagnięciny to czerwona porzeczka, więc należy zamiast żurawin użyć 200 g tych owoców, świeżych lub mrożonych. Porto lepiej jest zastąpić czerwonym winem, a wywar wołowy jagnięcym. W punkcie 5 przepisu wraz z solą i pieprzem dodać do sosu łyżeczkę drobno posiekanego, świeżego rozmarynu oraz łyżeczkę konfitury z czerwonej porzeczki (pominąć cukier). Mieszać, aż składniki się połączą, a konfitura roztopi.

    Zalety

    • Bataty są doskonałym źródłem beta-karotenu. Dostarczają też organizmowi dość dużo witaminy C i potasu oraz zawierają więcej witaminy E niż jakiekolwiek inne warzywo. * • Żurawiny są bogate w witaminę C, która poprawia odporność, a także pomagają w stanach zapalnych dróg moczowych, takich jak zapalenie pęcherza. Pewne badania wykazują, że zapobiegają też infekcjom nerek i prostaty oraz powstawaniu kamieni nerkowych.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, żelazo, cynk * ✓✓ B12, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis