Steki shabu-shabu

    Steki shabu-shabu

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wzorowane na kuchni japońskiej danie doskonale nadaje się na przyjęcia, ale przyrządza się je na tyle prosto, że można je podać na obiad w zwykły dzień. Mięso i warzywa gotuje się krótko w wywarze, który na koniec posiłku podaje się jako zupę. W ten sposób nie tracimy cennych witamin i mikroelementów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g chudego rumsztyku, okrojonego z tłuszczu
    • kawałek białej rzodkwi daikon o długości 10 cm
    • 200 g grzybów shiitake lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 200 g kapusty pak choi, pokrojonej
    • 8 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
    • 200 g kiełków fasoli
    • 300 g chińskiego makaronu jajecznego
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1⅕ l wywaru warzywnego
    • 2 łyżki sosu rybnego
    • Sos chili
    • 8 łyżek japońskiego sosu sojowego shoyu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki sosu chili
    • 2 cebulki dymki, drobno posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Owinąć wołowinę w folię spożywczą i ułożyć na płasko w zamrażalniku. Trzymać 50 minut, aż częściowo zamarznie.
    2. Obrać białą rzodkiew i pokroić w poprzek na cienkie plasterki, a następnie na romby lub trójkąty o boku 2,5 cm. Ułożyć na czterech osobnych talerzach wraz z grzybami, kapustą pak choi, dymką i kiełkami fasoli. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
    3. Wrzucić makaron do rondla z wrzątkiem i gotować 3 minuty, bądź też ugotować go lub namoczyć zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać, wymieszać z olejem sezamowym i przełożyć na talerze w lodówce.
    4. Wyjąć mięso z zamrażalnika i pokroić w poprzek włókien w cieniutkie plasterki. Ułożyć na talerzach obok warzyw. Wstawić znów do lodówki. Wymieszać składniki sosu i wlać do 4 małych miseczek. Odstawić.
    5. Na krótko przed podaniem doprowadzić wywar do wrzenia i dodać sos rybny. Wlać do rondelka do fondue lub mongolskiego rondelka ustawionego na środku stołu na podgrzewaczu. Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia. Każdy z biesiadników wkłada do wywaru kilka plasterków grzybów, rzodkwi i cebulek dymek, kiełki fasoli i plastry mięsa, gotując je 30–60 sekund, a następnie nieco kapusty pak choi i makaronu, gotując jeszcze 30 sekund. Następnie przekłada łyżką cedzakową makaron, mięso i warzywa do swojej miski. Porcje składników nabierane pałeczkami moczy następnie w sosie.
    6. Po zjedzeniu wszystkich składników nalać do misek wywar. Doprawić do smaku resztą sosu do zamaczania i zjeść jako zupę.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Aby przygotować fondue w stylu japońskim, należy wołowinę zastąpić filetami z kurczaka pokrojonymi w cienkie plasterki. Gotować minutę i dopiero wtedy dodać warzywa. * • Aby przyrządzić łagodniejszy sos do zamaczania, wymieszać 3 łyżki mirinu (słodkiego japońskiego wina ryżowego), 3 łyżki soku z cytryny, 120 ml octu ryżowego i 4 łyżki sosu sojowego shoyu.

    Zalety

    • Orientalna kapusta pak choi o zielonych listkach jest dobrym źródłem witaminy C. Jedna porcja tego dania odpowiada 31% dziennego spożycia tej witaminy zalecanego dla dorosłych kobiet.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna * ✓✓ selen * ✓ A

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis