Steki jagnięce po prowansalsku

    Steki jagnięce po prowansalsku

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybko przyrządzany, kolorowy sos ze śródziemnomorskich warzyw doskonale smakuje ze smażonymi stekami jagnięcymi. Podawać z bagietką do zbierania sosu lub pieczywem czosnkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
    • 1 mały koper włoski, posiekany
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 4 chude steki z udźca jagnięcego
    • 4 duże podłużne pomidory, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki tapenady z czarnych oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Odłożyć około 2 łyżeczek oliwy, a resztę rozgrzać na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, paprykę, cukinię, koper włoski, czosnek i zioła. Smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się przyrumienią.
    2. Lekko posmarować steki z obu stron resztą oliwy i posypać odrobiną soli i pieprzu. Smażyć, przewracając raz na drugą stronę na patelni o grubym dnie lub grillowej, ewentualnie piec w opiekaczu przez 5–8 minut (w zależności od grubości), żeby były lekko różowe w środku. Zestawić z ognia.
    3. Dodać do warzyw pomidory i tapenadę. Dusić na małym ogniu przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Przełożyć steki do warzyw i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast steków z udźca jagnięcego – kotletów z combra. * • Świeże podłużne pomidory można zastąpić zwykłymi pomidorami lub puszką pokrojonych pomidorów (400 g). * • Zamiast ziół prowansalskich użyć 2–3 łyżeczek nasion kopru włoskiego, żeby nadać potrawie rozgrzewający, anyżkowy smak. * • Zastąpić tapenadę 6–8 grubo posiekanymi czarnymi oliwkami bez pestek lub 2 łyżkami zielonego pesto.

    …przygotuj wcześniej

    Warzywa można usmażyć wcześniej, ostudzić i wstawić pod przykryciem do lodówki. Po kilku godzinach są znacznie smaczniejsze. Należy je zjeść w ciągu 2 dni.

    Jagnięcina po marokańsku

    Usmażyć warzywa jak w punkcie 1., ale zastąpić zioła prowansalskie łyżeczką pasty harissa. Usmażyć mięso jak w głównym przepisie. Zamiast tapenady i pomidorów dodać 8 pokrojonych na ćwiartki suszonych moreli oraz 250 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dusić na małym ogniu 3–4 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry i wymieszać. Podawać z kuskusem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis