Steki jagnięce po prowansalsku

    Steki jagnięce po prowansalsku

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybko przyrządzany, kolorowy sos ze śródziemnomorskich warzyw doskonale smakuje ze smażonymi stekami jagnięcymi. Podawać z bagietką do zbierania sosu lub pieczywem czosnkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
    • 1 mały koper włoski, posiekany
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 4 chude steki z udźca jagnięcego
    • 4 duże podłużne pomidory, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki tapenady z czarnych oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Odłożyć około 2 łyżeczek oliwy, a resztę rozgrzać na głębokiej patelni. Wrzucić cebulę, paprykę, cukinię, koper włoski, czosnek i zioła. Smażyć przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się przyrumienią.
    2. Lekko posmarować steki z obu stron resztą oliwy i posypać odrobiną soli i pieprzu. Smażyć, przewracając raz na drugą stronę na patelni o grubym dnie lub grillowej, ewentualnie piec w opiekaczu przez 5–8 minut (w zależności od grubości), żeby były lekko różowe w środku. Zestawić z ognia.
    3. Dodać do warzyw pomidory i tapenadę. Dusić na małym ogniu przez 3–4 minuty, aż zmiękną. Przełożyć steki do warzyw i podawać.

    Możesz też użyć

    • Zamiast steków z udźca jagnięcego – kotletów z combra. * • Świeże podłużne pomidory można zastąpić zwykłymi pomidorami lub puszką pokrojonych pomidorów (400 g). * • Zamiast ziół prowansalskich użyć 2–3 łyżeczek nasion kopru włoskiego, żeby nadać potrawie rozgrzewający, anyżkowy smak. * • Zastąpić tapenadę 6–8 grubo posiekanymi czarnymi oliwkami bez pestek lub 2 łyżkami zielonego pesto.

    …przygotuj wcześniej

    Warzywa można usmażyć wcześniej, ostudzić i wstawić pod przykryciem do lodówki. Po kilku godzinach są znacznie smaczniejsze. Należy je zjeść w ciągu 2 dni.

    Jagnięcina po marokańsku

    Usmażyć warzywa jak w punkcie 1., ale zastąpić zioła prowansalskie łyżeczką pasty harissa. Usmażyć mięso jak w głównym przepisie. Zamiast tapenady i pomidorów dodać 8 pokrojonych na ćwiartki suszonych moreli oraz 250 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dusić na małym ogniu 3–4 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry i wymieszać. Podawać z kuskusem.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis