Stek z cynaderkami

    Stek z cynaderkami

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybki sposób na sycący posiłek - usmażymy wołowinę i cynaderki metodą stir-fry z cebulą i papryką, a następnie doprawimy winem i chrzanem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g jagnięcych cynaderek
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
    • 400 g rumsztyku, pokrojonego w cienkie paski
    • 4 łyżki czerwonego wina
    • 1–1½ łyżki chrzanu
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Pokroić cynaderki na kawałki wielkości kęsa. Rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucić cebulę i paprykę. Smażyć przez 3–4 minuty, żeby trochę zmiękły. Wyjąć z patelni i ustawić w ciepłym miejscu.
    2. Rozgrzać resztę oleju. Wrzucić paseczki mięsa i kawałki cynaderek. Smażyć na dużym ogniu przez 4–5 minut, cały czas mieszając, aż przyrumienią się równomiernie, a nadmiar sosu wyparuje.
    3. Wlać wino i gotować przez 1–2 minuty, żeby sos trochę odparował. Dodać chrzan i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Nałożyć cebulę i paprykę z powrotem na patelnię i doprowadzić do wrzenia. Podawać.

    Możesz też użyć

    Zamiast czerwonego wina – mocnego, ciemnego piwa, takiego jak guinness, a zamiast sosu sojowego – sosu worcestershire.

    Stek z cynaderkami w cieście

    Ułożyć na blasze jeden krążek gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego z opakowania o wadze 425 g i zaznaczyć na nim 8 porcji (lub pokroić prostokątny arkusz ciasta na 8 prostokątnych kawałków). Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 12–15 minut w temperaturze 220°C, aż się przyrumieni. Usmażyć wołowinę i cynaderki jak w głównym przepisie, zastępując ostry chrzan nieco łagodniejszym, rozrobionym ze śmietaną. Nie dodawać sosu sojowego, a pod koniec duszenia sosu dodać 2–3 łyżki tłustej śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Podać każdą porcję z 2 porcjami ciasta.

    …rada

    Podczas smażenia metodą stir-fry należy trzymać patelnię na największym ogniu i cały czas mieszać składniki, by wszystkie usmażyły się szybko i zachowały jak najwięcej substancji odżywczych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis