Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym

    Stek pieprzowy z purée ziemniaczano-porowym

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ziemniaki – w postaci frytek, pieczone lub tłuczone – to doskonały dodatek do steków. W tym przepisie purée z ziemniaków, porów i musztardy podamy do polędwicy smażonej krótko na żeliwnej patelni grillowej. Ugotujmy do tego świeże sezonowe warzywa, na przykład fasolkę szparagową i brokuły.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki mieszanego lub czarnego pieprzu ziarnistego, grubo zmiażdżonego
    • 4 steki z polędwicy wołowej o grubości 2,5 cm, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek, do przybrania
    • Purée ziemniaczano-porowe
    • 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 200 g młodych porów, drobno posiekanych
    • 120 ml chudego mleka
    • 1 łyżka musztardy z ziarenkami gorczycy
    • 25 g masła
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ugotować ziemniaki na purée. Włożyć je do rondla i zalać wrzątkiem tak, aby poziom wody znajdował się 5 cm powyżej ziemniaków. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie.
    2. Wysypać zmiażdżone ziarna pieprzu na talerz i obtoczyć w nich starannie steki z obu stron. Odstawić.
    3. Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wrzucić pory i smażyć 3–5 minut, cały czas mieszając, aż będą miękkie. Przełożyć na talerz wyłożony podwójną warstwą ręczników kuchennych, by je odsączyć. Mocno rozgrzać mleko w małym rondlu.
    4. Odlać ziemniaki, kiedy będą miękkie. Wlać do rondla z ziemniakami gorące mleko i utłuc gładkie purée. Dodać pory, musztardę i masło, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i ustawić w cieple pod przykryciem.
    5. Mocno rozgrzać rowkowaną patelnię grillową na dużym ogniu. Posmarować ją oliwą i zmniejszyć nieco ogień. Wrzucić steki na patelnię i smażyć po 3 minuty z każdej strony, by były krwiste, po 3½ minuty, by były półkrwiste, po 4 minuty – średnio wypieczone, a po 5 minut, dobrze wypieczone.
    6. Nałożyć porcję purée i stek na każdy podgrzany talerz. Skropić stek sosem z patelni, posypać natką pietruszki lub szczypiorku i podawać.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Inne propozycje

    • W ten sam sposób można podać kotlety z górki cielęcej. Należy użyć 4 kotletów z kostką o grubości około 4 cm i wadze po około 250 g (mięsa będzie ok. 140 g). Posmarować mięso oliwą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Nie obtaczać w pokruszonych ziarnach pieprzu. Czas smażenia, podobnie jak w przypadku steków, zależy od tego, jak wysmażone mięso lubimy.

    Zalety

    • Dzięki dodaniu porów purée jest nie tylko smaczniejsze, lecz również zawiera witaminy z grupy B: B1, B6 i kwas foliowy. Jeśli dodamy również zielone części porów, będzie ono także dostarczać witaminy A. Uważa się, że jadane regularnie pory obniżają ryzyko zawału serca i zatoru mózgu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna * ✓✓ B2, żelazo, magnez, potas * ✓ A, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis