Spekulatius z marcepanem

    Spekulatius z marcepanem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto przepis na mniej efektowne, ale nie mniej pyszne ciasteczka spekulatius. Ciasto przekłada się aromatyzowanym marcepanem i po upieczeniu kroi na prostokąty.

    Składniki
    ilość sztuk: 60 ciasteczek

    • 350 g mąki i trochę do posypania blatu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 150 g masła
    • 150 g brązowego cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 300 g obranych, mielonych migdałów
    • 300 g masy marcepanowej
    • 4–6 łyżek soku pomarańczowego
    • 200 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
    • 1 żółtko
    • 30 obranych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Zagnieść mąkę, sól, masło, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia, cukier, jajka i mielone migdały na gładkie ciasto. Uformować dwie kule, nieco je spłaszczyć, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce.
    2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę marcepanową rozdrobnić widelcem. Dodać cukier puder, sok pomarańczowy oraz otartą skórkę pomarańczy i całość wyrobić na masę, którą można rozsmarowywać. Przepołowić obrane migdały.
    3. Blat kuchenny cienko posypać mąką. Rozwałkować ciasto na dwa placki wielkości blachy do pieczenia. Jeden położyć na blasze i rozsmarować na nim masę marcepanową. Drugi położyć na wierzchu i zgniatając razem, skleić dookoła brzeg górnego placka z dolnym. Rozbełtać żółtko z 2 łyżkami wody i posmarować całą powierzchnię.
    4. Gęsto ponakłuwać ciasto widelcem. Wgnieść w powierzchnię połówki migdałów, ułożone w regularnych odstępach. Piec 40–45 minut, aż będą złotożółte. Pokroić jeszcze ciepłe ciasto na 60 prostokątnych kawałków.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis