Spaghettini z owocami morza

    Spaghettini z owocami morza

    4polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pożywne owoce morza, duszone w pysznym sosie winno-pomidorowym, najlepiej smakują z cienkimi, długimi nitkami zwanymi spaghettini. Do tego dania, które świetnie się nadaje na eleganckie przyjęcia, podajmy kolorową i smaczną sałatkę z różnych rodzajów sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 2–3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 250 ml wytrawnego białego wina
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • szczypta suszonych, pokruszonych płatków chili
    • ¼ łyżeczki cukru
    • szczypta szafranu
    • 8–12 małży, oczyszczonych z wodorostów
    • 2 ośmiornice (odnóża pokrojone w kawałki wielkości kęsa, a tułów w krążki)
    • 300 g surowych krewetek tygrysich lub królewskich, obranych
    • 400 g makaronu spaghettini
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżego oregano lub majeranku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i smażyć 5–7 minut, aż zmięknie, ale się nie przyrumieni. Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć jeszcze minutę.
    2. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Ustawić ogień tak, by wino cały czas wrzało. Gotować około 15 minut, dopóki prawie całkiem nie wyparuje.
    3. Dodać pomidory z sokiem oraz pokruszone płatki chili, cukier i szafran. Zmniejszyć ogień i dusić 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Dodać małże. Dusić pod przykryciem około 5 minut, aż małże zaczną się otwierać. Dorzucić pokrojoną ośmiornicę i krewetki i dusić jeszcze 3–4 minuty, aż krewetki staną się różowe. Zestawić z ognia. Wyrzucić te małże, które się nie otworzyły, przykryć rondel, żeby sos nie stygł.
    5. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Odcedzić i wrzucić z powrotem do pustego rondla. Dodać trochę sosu pomidorowego i dokładnie wymieszać z makaronem.
    6. Podawać makaron polany resztą sosu pomidorowego, z owocami morza ułożonymi na wierzchu, przybrany gałązkami oregano lub majeranku.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ B12, miedź * ✓ ✓ B6, E, niacyna, wapń, potas, selen * ✓ B1, C

    Zalety

    • Skorupiaki zawierają dość dużo witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Ponadto są dobrym źródłem selenu, pierwiastka o właściwościach przeciwutleniających. * • Makaron z owocami morza to danie pyszne, a przy tym pożywne, bogate w skrobię, ale zawierające niewiele tłuszczu. Sos z wina i pomidorów też jest znacznie chudszy niż inne sosy przyrządzane na bazie śmietanki. * • Cebula i czosnek zawierają allicynę, substancję o właściwościach przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych.

    Inne propozycje

    • Kiedy jest sezon na pomidory, nie warto używać tych z puszki. Lepiej dodać 1 kg dojrzałych, podłużnych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę. Sos należy w takim przypadku dusić 5 minut dłużej (i być może dodać nieco więcej cukru, by zrównoważyć kwaskowaty smak świeżych pomidorów). * • Ośmiornicę można zastąpić 200 g ugotowanej fasolki cannellini (jeśli z puszki, to odsączonej z zalewy). W tej wersji danie będzie pożywniejsze, ponieważ bogate w błonnik pokarmy, takie jak warzywa strączkowe, są bardzo sycące; ilość makaronu można więc zmniejszyć do 340 g.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis