Spaghetti z serem brie i pomidorkami koktajlowymi

    Spaghetti z serem brie i pomidorkami koktajlowymi

    9polubień
    30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Jest to makaron z kolorowym sosem pełnym świeżych, letnich aromatów. Szparagi i pomidorki obgotowujemy bardzo lekko przed wymieszaniem z gorącym spaghetti i pokrojonym w kostkę serem brie. Kiedy pomidorki pękają, wypływa z nich słodki sok, a pod wpływem temperatury ser lekko się topi.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g spaghetti
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 170 g cienkich szparagów, pokrojonych na kawałki długości 5 cm
    • 300 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
    • duża garść świeżych listków bazylii, grubo porwanych
    • 170 g sera brie, pokrojonego w kostkę
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
    2. Rozgrzać oliwę na dużej patelni, wrzucić czosnek i smażyć około 30 sekund, pilnując, żeby się nie przyrumienił. Dodać szparagi i wlać 4 łyżki wody. Dusić na średnim ogniu 3–5 minut, często mieszając, aż szparagi zmiękną, a większość wody wyparuje.
    3. Wrzucić na patelnię pomidorki i bazylię. Dusić jeszcze 2 minuty, żeby pomidorki zaczęły mięknąć, ale zachowały kształt. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Odlać makaron przez sitko, a następnie przełożyć do dużej salaterki. Dodać warzywa i ser brie. Delikatnie wymieszać. Podawać spaghetti na gorąco posypane świeżo zmielonym pieprzem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    1 porcja zawiera

    ✓✓ A, C, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, cynk * ✓ B1, B2, B6, B12, E, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Zastąpić brie serem camembert. * • Spaghetti z serem brie, szparagami i salsą ze świeżych pomidorów. Ugotować makaron jak w głównym przepisie, dodając do niego szparagi na ostatnie 3 minuty gotowania. Drobno posiekać 300 g dojrzałych pomidorów i wymieszać z drobno posiekaną małą czerwoną cebulą, 4 łyżkami posiekanej natki pietruszki, wyciśniętym czosnkiem, 2 łyżkami oliwy z oliwek extra virgin, solą i pieprzem. Odlać makaron i szparagi. Przełożyć do dużej salaterki. Dodać salsę i ser. Wymieszać. * • Rigatoni z mozzarellą i rukolą. Zamiast spaghetti użyć długich lub krótkich rurek (rigatoni lub penne), a zamiast brie 150 g sera mozzarella. Nie dodawać szparagów ani wody. Zwiększyć ilość pomidorów do 500 g. W punkcie 4 przepisu dodać 100 g rukoli razem z mozzarellą, mieszając z makaronem, aż listki rukoli się skurczą, a ser zacznie się topić.

    Zalety

    • Ser i pomidory to tradycyjne zestawienie. Razem dostarczają organizmowi białka oraz wielu niezbędnych witamin i mikroelementów. * • Ser brie wyrabiany jest z pełnotłustego mleka krowiego, ale ze względu na dużą zawartość wody zawiera mniej tłuszczu niż twarde, zwarte sery takie jak cheddar. * • Bazylia, która należy do tej samej rodziny co mięta, wspomaga trawienie i łagodzi bóle głowy często towarzyszące przeziębieniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ArkadiuszSoczyński
    0

    Świetny przepis na spaghetti, uwielbiam to danie i często je przyrządzam w swojej kuchni - 15 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis