Spaghetti z pikantnym chili z indyka

    Spaghetti z pikantnym chili z indyka

    5polubień
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Proponujemy danie, które jest nieco zmienioną wersją spaghetti bolognese. Dodamy do niego słodką paprykę i pikantne przyprawy, a wołowinę z klasycznego przepisu zastąpimy mielonym mięsem z indyka. Dzięki temu potrawa będzie zawierała znacznie mniej tłuszczu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 czerwone lub zielone papryki, posiekane
    • 1½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 500 g mielonego mięsa z indyka
    • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 400 g czerwonej fasoli z puszki, osączonej
    • 400 g spaghetti
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 150 g naturalnego niskotłuszczowego jogurtu
    • 1 cebulka dymka, drobno posiekana
    • 4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki, kolendry, szczypiorku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Najpierw należy przygotować sos, który dodaje się na końcu. Wymieszać posiekaną dymkę z jogurtem i ziołami. Przykryć i schłodzić w lodówce.
    2. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w rondlu. Dodać czosnek i smażyć pół minuty, cały czas mieszając. Dodać cebulę i czerwoną lub zieloną paprykę, smażyć jeszcze 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
    3. Dodać pieprz kajeński, mielony kmin rzymski i oregano. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać mięso i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni i będzie kruche i sypkie.
    4. Dodać pomidory i czerwoną fasolę. Wymieszać i przyprawić do smaku. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez kwadrans.
    5. W tym czasie ugotować spaghetti, tak żeby były al dente, czyli lekko twarde (10–12 minut). Dokładnie odcedzić.
    6. Rozłożyć makaron na 4 talerzach, na każdą porcję nałożyć chili z indyka. Polać jogurtem z ziołami i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, B12, C, niacyna, żelazo, miedź * ✓ ✓ B1, B6, kwas foliowy, wapń, potas, cynk * ✓ B2, E

    Inne propozycje

    • W wersji wegetariańskiej mięso indyka należy zastąpić granulatem sojowym do kotletów mielonych. Około 100 g granulatu należy wrzucić do wrzącego wywaru warzywnego, dodać granulowany czosnek, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i gotować około 5 minut. Odsączyć i używać podobnie jak mięso mielone. Granulat sojowy zawiera dużo białka, a mało tłuszczu. * • Żeby potrawa zawierała więcej błonnika, można zamiast zwykłego spaghetti wziąć makaron razowy lub makaron orientalny.

    Zalety

    • Mięso indyka zawiera dużo cynku i witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B12 i niacynę. Jest także bogatym źródłem żelaza. * • Czerwona fasola zawiera dużo węglowodanów, a bardzo mało tłuszczu. Jest także bogatym źródłem witamin B1, B6, niacyny i żelaza. Dostarcza organizmowi rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Czerwona fasola, w połączeniu z makaronem, ryżem i innymi produktami zbożowymi, jest także doskonałym źródłem białka (podobnie jak inne warzywa strączkowe).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis