Spaghetti z klopsikami z sarniny

    Spaghetti z klopsikami z sarniny

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Połączenie czerwonego wina i sarniny sprawia, że te klopsiki są wykwintnym, a jednocześnie niezbyt tłustym dodatkiem do spaghetti. Danie to doskonale nadaje się na rodzinne przyjęcie lub elegancką kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mielonej sarniny
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 jajko, 3 łyżki mąki
    • 1 łyżka tymianku i natki pietruszki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 340 g spaghetti
    • sól i pieprz
    • posiekane listki świeżej bazylii
    • Sos z czerwonego wina
    • 1 mała cebula, posiekana
    • 1 mała czerwona papryka, posiekana
    • 55 g pieczarek, posiekanych
    • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 300 ml czerwonego wina
    • 200 ml wywaru wołowego
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 bouquet garni (gałązki pietruszki, tymianek i listek laurowy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Starannie wymieszać mięso, cebulę, jajko, mąkę i zioła. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 28 porcji. Lekko poprószyć dłonie mąką i uformować z mięsa kulki.
    2. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni i smażyć klopsiki 8–10 minut, turlając je lekko od czasu do czasu, aż będą równomiernie przyrumienione (w razie potrzeby smażyć w kilku porcjach). Łyżką cedzakową wyjąć klopsiki z patelni.
    3. Aby przyrządzić sos, wrzucić cebulę, paprykę, pieczarki, seler naciowy i czosnek na patelnię po klopsikach. Dusić 3 minuty, często mieszając. Wlać czerwone wino i doprowadzić do wrzenia, później zmniejszyć ogień i dusić, aż połowa płynu wyparuje (ok. 5 minut).
    4. Dodać do warzyw na patelni wywar, pomidory wraz z sosem oraz bouquet garni i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i dusić powoli 10 minut.
    5. Przełożyć klopsiki z powrotem na patelnię i obtoczyć je w sosie. Dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu.
    6. Wrzucić makaron do wrzącej wody i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Starannie odcedzić.
    7. Spróbować sosu i w razie potrzeby doprawić go solą i pieprzem. Wyjąć bouquet garni. Rozdzielić spaghetti na 4 duże talerze, nałożyć na wierzch klopsiki i polać sosem. Udekorować posiekaną bazylią i podawać natychmiast.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ miedź, żelazo * ✓ ✓ A, B6, B12, C, niacyna, potas, cynk * ✓ B1, B2, E, kwas foliowy

    Inne propozycje

    • Klopsiki można przyrządzić z mielonego mięsa z indyka oraz białego wytrawnego wina. * • Sarninę można też zastąpić mieloną wołowiną, wieprzowiną lub mieszanym mięsem wołowo-wieprzowym. * • Zamiast ze spaghetti klopsiki można podać ze szpinakowymi tagliatelle lub zielonymi i białymi paglia e fieno (mieszanką szpinakowych i jajecznych wstążek).

    Zalety

    • Sarnina jest dobrym zamiennikiem wołowiny. Jest ona wyjątkowo chuda w porównaniu z innymi gatunkami czerwonego mięsa, natomiast dostarcza organizmowi dość dużo żelaza i witamin z grupy B. Sarnina zawiera nieco mniej tłuszczu (1,1 g na 100 g mięsa) niż pierś kurczaka bez skóry (1,6 g).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis