Spaghetti z karczochami i bobem

    Spaghetti z karczochami i bobem

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aby szybko podać na stół potrawę w stylu śródziemnomorskim, należy wymieszać z pesto warzywa z mrożonki oraz suszone pomidory i podać z makaronem. Jest to naprawdę proste danie, które można przyrządzić o każdej porze roku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g spaghetti
    • 250 g mrożonego bobu
    • 400 g serc karczochów z puszki, odsączonych
    • 50 g suszonych pomidorów, posiekanych
    • 4 łyżki sosu pesto
    • starty parmezan lub inny twardy włoski ser

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente. Wrzucić bób na ostatnie 5 minut gotowania.
    2. W czasie gdy makaron się gotuje, pokroić każde serce karczocha na 6 kawałków. Odlać makaron i bób, ale zachować około 100 ml płynu. Przełożyć makaron i bób do podgrzanej miski. Dodać serca karczochów i pomidory.
    3. Rozrobić pesto z zachowaną wodą i wymieszać z makaronem. Doprawić dużą ilością czarnego pieprzu i delikatnie wymieszać. Podawać natychmiast z parmezanem w osobnej miseczce.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    Jeśli mamy nieco więcej czasu, możemy użyć świeżego bobu. Do tego przepisu będziemy potrzebować 1 kg bobu w łupinach.

    Dodatki

    Pod koniec punktu 2. dodać 150 g posiekanej chudej szynki lub szynki parmeńskiej, bądź też 200 g tuńczyka z puszki, odsączonego i rozdrobnionego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis