Spaghetti carbonara z groszkiem

    Spaghetti carbonara z groszkiem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wystarczy kilka prostych składników, żeby przyrządzić tę szybką wersję klasycznego włoskiego spaghetti carbonara. Jajka delikatnie ścięte w gorącym makaronie tworzą kremowy sos wzbogacony smakowo pancettą i świeżą cebulką dymką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g spaghetti
    • 100 g mrożonego zielonego groszku
    • 100 g wędzonej pancetty, pokrojonej w paski długości 1 cm
    • 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
    • 50 g startego parmezanu
    • 4 jajka
    • 100 ml śmietanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wrzucić makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i gotować przez 10 minut, aż będzie al dente. Dodać groszek na ostatnie 3 minuty gotowania.
    2. W czasie gdy makaron się gotuje, wrzucić paseczki pancetty na suchą patelnię i smażyć przez 4–5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się lekko przyrumieni i będzie chrupiąca. W razie konieczności zlać z patelni nadmiar wytopionego tłuszczu, zostawić go tylko łyżeczkę. Wrzucić dymkę i smażyć na małym ogniu minutę, aż zmięknie.
    3. Przełożyć parmezan do miski, wbić jajka i wlać śmietankę. Doprawić pieprzem i roztrzepać widelcem.
    4. Odcedzić makaron i groszek, wrzucić z powrotem do gorącego pustego rondla. Dodać pancettę i cebulkę dymkę. Wlać jajka do makaronu i wymieszać starannie. Podawać z parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Możesz też użyć

    • Zamiast z jajek, śmietanki i parmezanu, można przyrządzić gładki kremowy sos, podgrzewając w małym rondlu 125 g miękkiego sera z czosnkiem i ziołami w 100 ml pełnotłustego mleka, cały czas mieszając. Dodać do ugotowanego makaronu wraz z pancettą, cebulką dymką i groszkiem. Podawać natychmiast. • Można użyć 125 g wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paski i łyżkę świeżego szczypiorku, posiekanego.

    …zrób to szybciej

    • Zaoszczędzimy czas, kupując wędzoną pancettę pokrojoną w paseczki. * • Spaghetti „błyskawiczne“ gotuje się zaledwie 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis