Zaloguj się Zarejestruj się

Spaghetti carbonara z groszkiem

Wystarczy kilka prostych składników, żeby przyrządzić tę szybką wersję klasycznego włoskiego spaghetti carbonara. Jajka delikatnie ścięte w gorącym makaronie tworzą kremowy sos wzbogacony smakowo pancettą i świeżą cebulką dymką.

Jacek Fronczak

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 400 g spaghetti
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g wędzonej pancetty, pokrojonej w paski długości 1 cm
  • 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
  • 50 g startego parmezanu
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Wrzucić makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i gotować przez 10 minut, aż będzie al dente. Dodać groszek na ostatnie 3 minuty gotowania.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, wrzucić paseczki pancetty na suchą patelnię i smażyć przez 4–5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się lekko przyrumieni i będzie chrupiąca. W razie konieczności zlać z patelni nadmiar wytopionego tłuszczu, zostawić go tylko łyżeczkę. Wrzucić dymkę i smażyć na małym ogniu minutę, aż zmięknie.
  3. Przełożyć parmezan do miski, wbić jajka i wlać śmietankę. Doprawić pieprzem i roztrzepać widelcem.
  4. Odcedzić makaron i groszek, wrzucić z powrotem do gorącego pustego rondla. Dodać pancettę i cebulkę dymkę. Wlać jajka do makaronu i wymieszać starannie. Podawać z parmezanem.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Możesz też użyć

• Zamiast z jajek, śmietanki i parmezanu, można przyrządzić gładki kremowy sos, podgrzewając w małym rondlu 125 g miękkiego sera z czosnkiem i ziołami w 100 ml pełnotłustego mleka, cały czas mieszając. Dodać do ugotowanego makaronu wraz z pancettą, cebulką dymką i groszkiem. Podawać natychmiast. • Można użyć 125 g wędzonego łososia pokrojonego w cienkie paski i łyżkę świeżego szczypiorku, posiekanego.

…zrób to szybciej

• Zaoszczędzimy czas, kupując wędzoną pancettę pokrojoną w paseczki. * • Spaghetti „błyskawiczne“ gotuje się zaledwie 5 minut.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie