Spaghetti z cieciorką, szpinakiem i pikantnym sosem pomidorowym

    Spaghetti z cieciorką, szpinakiem i pikantnym sosem pomidorowym

    14polubień
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ta kolorowa i łatwa do przygotowania potrawa wegetariańska to pełnowartościowy posiłek. Jest ona doskonałym połączeniem makaronu z roślinami strączkowymi, w tym przypadku cieciorką, która dostarcza białka i węglowodanów w prawidłowych proporcjach.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 posiekana cebula
    • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
    • 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 340 g spaghetti
    • 820 g cieciorki z puszki, opłukanej i osączonej
    • 1/2 łyżeczki sosu Tabasco lub do smaku
    • 170 g listków młodego szpinaku
    • sól i pieprz
    • 55 g sera pecorino, świeżo startego
    • natka pietruszki do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć na średnim ogniu 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
    2. Dodać selera naciowego i smażyć, cały czas mieszając, 1–2 minuty, a następnie dodać pokrojone pomidory wraz z sokiem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień na mały i gotować, mieszając od czasu do czasu około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
    3. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
    4. Kiedy sos będzie już gotowy, dodać cieciorkę i sos Tabasco. Wymieszać, a następnie dołożyć listki szpinaku i gotować na maleńkim ogniu 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    5. Odlać spaghetti i wymieszać z sosem. Posypać natką pietruszki. Podawać makaron posypany serem pecorino.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Zastąpić spaghetti makaronem tagliatelle lub fettuccine, a cieciorkę fasolką cannellini z puszki. Zamiast szpinaku dodać do sosu 200 g ugotowanych szparagów, pokrojonych w kawałki o długości 2,5 cm. Tuż przed podaniem, dodać do sosu i wymieszać 85 g cieniutkich paseczków okrojonej z tłuszczu szynki parmeńskiej. Nie dodawać sera pecorino. * • Opiec na grillu 4 plasterki chudego bekonu, aż będzie chrupki i przyrumieniony. Osuszyć z tłuszczu papierem kuchennym i posiekać. Dodać do sosu pomidorowego wraz z cieciorką. Zmniejszyć ilość sera pecorino do 30 g.

    Zalety

    • Cieciorka zwana grochem włoskim nie jest odmianą grochu. Zawiera dużo żelaza, manganu i kwasu foliowego, a także więcej witaminy E niż inne warzywa strączkowe. * • Makaron niesłusznie uchodzi za produkt tuczący. W rzeczywistości zawiera bardzo mało tłuszczu. Tuczące jest natomiast masło, ser i kaloryczne sosy podawane często z makaronem. * • Bardzo krótko gotowany szpinak jest soczysty i zachowuje maksimum właściwości odżywczych.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A * ✓✓ C, E, kwas foliowy, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk * ✓ B1, B6

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 10 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis