Spaghetti carbonara z sałatką z pieczonych pomidorków cherry

    Spaghetti carbonara z sałatką z pieczonych pomidorków cherry

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tę włoską potrawę z makaronu możemy przyrządzić według klasycznego przepisu, będzie jednak równie smaczna i dużo zdrowsza, jeśli przygotujemy ją z produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu oraz wędzonej i peklowanej na sucho szynki zamiast bekonu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 340 g spaghetti
    • 100 g szynki parmeńskiej lub serrano, bez tłuszczu
    • 3 jajka
    • 5 łyżek chudej śmietany
    • 3 łyżki sera ricotta
    • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz
    • Sałatka z pieczonych pomidorków
    • 450 g pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
    • 8 dużych gałązek świeżej bazylii
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • listki różnych odmian sałaty, na przykład frisée, rukoli, sałaty rzymskiej i/lub posiekanej kapusty pekińskiej
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • ½ ogórka, pokrojonego w cienkie plasterki
    • 1 mały koper włoski, pokrojony w cienkie plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Najpierw trzeba przygotować sałatkę. Nagrzać piekarnik do 220°C. Ułożyć pomidorki w płytkim naczyniu żaroodpornym, przekrojoną stroną w dół. Posypać plasterkami czosnku i posiekaną bazylią. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec 10 minut.
    2. W salaterce wymieszać liście różnych sałat. Dodać cebulę, ogórek i koper włoski. Kiedy pomidorki się upieką, wyłożyć je na wierzch sałaty i polać gorącym sosem.
    3. Kiedy pomidorki się pieką, wrzucić spaghetti do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż makaron będzie al dente, czyli lekko twardy.
    4. Wrzucić plasterki szynki na suchą, mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażyć 2–3 minuty, aż zrobią się chrupkie. Przełożyć z patelni na papierowe ręczniki i osączyć z tłuszczu, a następnie posiekać na drobne kawałki.
    5. Utrzeć mikserem jajka ze śmietaną, dodać ricottę, połowę parmezanu oraz sól i pieprz.
    6. Odcedzić makaron. Postawić pusty rondel na ogniu i wlać do niego sos śmietanowo-serowy. Podgrzewać minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Wrzucić do rondla makaron.
    7. Dokładnie wymieszać makaron z sosem. Pod wpływem ciepła rondla i makaronu jajka zetną się na sos o kremowej konsystencji.
    8. Podawać spaghetti natychmiast, posypane resztą parmezanu i kawałeczkami szynki, z sałatką z pieczonych pomidorków.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera

    ✓ ✓✓ A, B1, B12, niacyna, wapń * ✓ ✓ B2, C, kwas foliowy, miedź, potas, cynk * ✓ B6, E, selen

    Zalety

    • Podanie smacznej, oryginalnej sałatki do dania głównego to doskonały sposób na to, żeby zjeść mniej potrawy, która jest bardziej tłusta. * • Makaron ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że organizm rozkłada go powoli na glukozę i glikogen, zapewniając sobie długotrwały dopływ energii.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować wegetariańską odmianę tej potrawy, należy przed wlaniem sosu do rondla przesmażyć w nim na 15 g masła 8 dużych, drobno posiekanych listków szałwii. * • Zamiast piec pomidorki do sałatki w piekarniku, można je zgrillować. Mocno rozgrzać grill. Skropić oliwą połówki pomidorków i posypać tylko czosnkiem. Piec 5 minut. Bazylię dodać do listków sałaty. * • Zamiast chudej śmietany może być odtłuszczona, a nawet chudy biały ser. Oba produkty dodadzą potrawie kwaskowatego smaku. W tej wersji będzie ona miała mniejszą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Zrobiłam carbonare bez sałatki z pomidorków. Wykorzystałam jednak tradycyjnie boczek surowy wędzony. Wyszło bardzo dobre, ale w przepisie jest (chyba) błąd. Do sosu nie dodajemy całych jajek, a jedynie żółtka. Wiem, że może był to jedynie skrót myślowy, ale dla kogoś kto pierwszy raz robi carbonare to wcale nie musi być oczywiste. - 29 lis 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis