Spaghetti bolognese

  • 3komentarze
  • 17polubień
  • 1godz.5min.

Aromatyczny mięsny sos, długie nitki makaronu i parmezan. Czy jest ktoś, kto nigdy nie jadł spaghetti bolognese? My przygotujemy spaghetti, które będzie zawierać mniej tłuszczu. Przyrządzimy sos z nieco mniejszą ilością wołowiny, za to z dodatkiem wątróbek drobiowych, dzięki którym będzie miał intensywny i głęboki smak.

Norma MacMillan

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 1 duża marchewka, drobno posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 8 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
  • 250 g chudej mielonej wołowiny
  • 125 g wątróbek drobiowych, drobno posiekanych
  • 240 ml czerwonego wina
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 kostka rosołowa, wołowa
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub majeranku
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 340 g spaghetti
  • 30 g świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę, seler naciowy, czosnek i suszone pomidory. Smażyć 5–10 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.
  2. Dodać wołowinę i wątróbkę. Smażyć, mieszając, aż mięso się zrumieni. Dolać wino, wrzucić pomidory z puszki, razem z zalewą, i pokruszoną kostkę rosołową. Mieszając, dodać zioła i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
  3. W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić.
  4. Spaghetti wymieszać dokładnie z sosem. Posypać parmezanem i podawać.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

1 porcja zawiera:

✓ ✓✓ A, B2, B12, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo * ✓ ✓ B1, C, E, wapń, potas, cynk * ✓ B6

Inne propozycje

• Sos może być wegetariański – należy tylko dodać dwa razy więcej marchewki i selera naciowego, a mięso i wątróbkę zastąpić 200 g zielonej soczewicy. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 750 ml wrzątku. Gotować sos 40 minut na małym ogniu, aż soczewica zmięknie, a większość płynu zostanie wchłonięta. * • Zamiast wołowiny można użyć mielonego mięsa kurczaka, indyka lub wieprzowiny. * • Zamiast mięsa można także dodać sojowy granulat na kotlety mielone (wegetariański substytut mięsa).

Zalety

• Wątróbki to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy A, cynku i miedzi. Są także bardzo bogate w żelazo – 100 g drobiowych wątróbek zawiera połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. * • Łącząc wątróbki z odpowiednio dobranymi przyprawami i warzywami, zmniejszamy ilość mięsa w potrawie, nie zmieniając jej smaku. Bogaty, aromatyczny sos jest znakomitym dodatkiem do makaronu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (3)

Efeb13
autor:
0

Szybkie i super smakuje! - 01 lis 2014

esawu1985
autor:
0

- 08 cze 2013

panjacek
autor:
0

Jestem facetem, który zaczyna dopiero odkrywać swój talent kulinarny To jedno z pierwszych dań które udało mi się w całości przyrządzić i wyszło super. Proste w przygotowaniu i na prawdę smaczne, niebanalne spaghetti. - 24 lis 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie