Spaghetti bolognese

    Spaghetti bolognese

    31polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 17 osób

    Aromatyczny mięsny sos, długie nitki makaronu i parmezan. Czy jest ktoś, kto nigdy nie jadł spaghetti bolognese? My przygotujemy spaghetti, które będzie zawierać mniej tłuszczu. Przyrządzimy sos z nieco mniejszą ilością wołowiny, za to z dodatkiem wątróbek drobiowych, dzięki którym będzie miał intensywny i głęboki smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, drobno posiekana
    • 1 duża marchewka, drobno posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 8 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
    • 250 g chudej mielonej wołowiny
    • 125 g wątróbek drobiowych, drobno posiekanych
    • 240 ml czerwonego wina
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 1 kostka rosołowa, wołowa
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub majeranku
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • 340 g spaghetti
    • 30 g świeżo startego parmezanu
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę, seler naciowy, czosnek i suszone pomidory. Smażyć 5–10 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.
    2. Dodać wołowinę i wątróbkę. Smażyć, mieszając, aż mięso się zrumieni. Dolać wino, wrzucić pomidory z puszki, razem z zalewą, i pokruszoną kostkę rosołową. Mieszając, dodać zioła i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
    3. W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić.
    4. Spaghetti wymieszać dokładnie z sosem. Posypać parmezanem i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ A, B2, B12, kwas foliowy, niacyna, miedź, żelazo * ✓ ✓ B1, C, E, wapń, potas, cynk * ✓ B6

    Inne propozycje

    • Sos może być wegetariański – należy tylko dodać dwa razy więcej marchewki i selera naciowego, a mięso i wątróbkę zastąpić 200 g zielonej soczewicy. Kostkę bulionu warzywnego rozpuścić w 750 ml wrzątku. Gotować sos 40 minut na małym ogniu, aż soczewica zmięknie, a większość płynu zostanie wchłonięta. * • Zamiast wołowiny można użyć mielonego mięsa kurczaka, indyka lub wieprzowiny. * • Zamiast mięsa można także dodać sojowy granulat na kotlety mielone (wegetariański substytut mięsa).

    Zalety

    • Wątróbki to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy A, cynku i miedzi. Są także bardzo bogate w żelazo – 100 g drobiowych wątróbek zawiera połowę zalecanej dziennej dawki żelaza. * • Łącząc wątróbki z odpowiednio dobranymi przyprawami i warzywami, zmniejszamy ilość mięsa w potrawie, nie zmieniając jej smaku. Bogaty, aromatyczny sos jest znakomitym dodatkiem do makaronu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    2

    Jestem facetem, który zaczyna dopiero odkrywać swój talent kulinarny To jedno z pierwszych dań które udało mi się w całości przyrządzić i wyszło super. Proste w przygotowaniu i na prawdę smaczne, niebanalne spaghetti. - 24 lis 2012

    Efeb13
    autor:
    1

    Szybkie i super smakuje! - 01 lis 2014

    DomiM
    autor:
    0

    Wyszło pyszne, tylko że u mnie w wersji bez selera i bez wina. Polecam! Dodałam dla urozmaicenia smaku trochę zalewy z suszonych pomidorów - 14 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis