Faszerowana cukinia Debbie

    Faszerowana cukinia Debbie

    12polubień
    45min.


    Zrobione przez 110 osób

    Oto cukinia wydrążona jak łódeczka i nadziewana żółtym serem, cebulą, pietruszką, jajkiem, bułką tartą i parmezanem. Może to być obfita przystawka lub danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g cukinii, przekroić na pół
    • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
    • 55 g startego żółtego sera (np. cheddar)
    • 3/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
    • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
    • 1 i 1/4 łyżeczki soli
    • 3/4 szklanki startego parmezanu
    • 2 jajka, rozbełtane
    • 2 łyżki masła, pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Dodać połówki cukinii i gotować do miękkości, około 15 minut. Odcedzić i przestudzić. Wydłubać z cukinii łyżką miąższ do miski, formując łódeczkę.
    3. Do miski z miąższem cukinii dodać bułkę tartą, ser, cebulę, pietruszkę, sól, większość parmezanu oraz jajka, a następnie wszystko wymieszać. Napełnić łódeczki nadzieniem. Na wierzchu każdej z łódeczek położyć trochę masła i posypać pozostałym parmezanem.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    13

    dobre to to nie jest... - 03 sie 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis